Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni
sdílet:

Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště provensálská kuchyně. Co přesně by měl obsahovat?

Názor se liší kuchař od kuchaře a pokrm od pokrmu. Ačkoliv pevně daný recept nenajdete, obvykle se uvádí kombinace petrželkové natě, čerstvého bobkového listu a čerstvého tymiánu.

Svazky bylinek se k dochucení a ovonění pokrmů používaly už ve středověku, francouzští kuchaři jim podlehli až ve století sedmnáctém. Traduje se, že tehdy bylinky nesvazovali provázkem jako dnes, ale vkládali je do kousků slaniny. Lahodná kombinace!

Bouquet garni se přidává do vařených, dušených a pečených pokrmů těsně předtím, než začne hlavní část tepelné úpravy. Ochutit a ovonět s ním můžete polévky, různá masová ragú a guláše, pečené maso, ale třeba i ryby pečené v papilotě. Před podáváním se svazeček bylinek z hotového jídla vyjme a vyhodí. 

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

Více

Jak připravit bouquet garni 

  • Nejprve si zvolte bylinky, které se k vašemu jídlu nejlépe hodí (nápady po inspiraci najdete v textu níže).
  • Dále si připravte nějaký pevnější kousek zeleniny, který bylinky zpevní a podepřou – kousek řapíkatého celeru, fenyklu nebo bílé části pórku.
  • Na něj položte vybrané bylinky a pevně svažte kuchyňským provázkem (potřebujete nějaký přírodní, nebarvený, jinak dopadnete jako Bridget Jonesová se svou slavnou pórkovou polévkou v barvě tyrkysové modře).
  • A máte hotovo. Bouquet garni se může přesunout do hrnce.  

Bylinky nemusíte vázat jen do kytičky. Další možností je použití tenčí tkaniny. Vybrané suroviny jednoduše vložte do kousku mušelínové látky a převažte. Nebo si pro tento účel ušijte jednoduchý pytlíček. Oceníte ho především u bouquet garni, které obsahuje koření jako jalovec či pepř.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Více

Bouquet garni 7x jinak

Čerstvé bylinky se v bouquet garni kombinují mnoha různými způsoby. Někdy je doplňuje také aromatická zelenina (pórek, jarní cibulka), kůra citrusů (citronová či pomerančová) nebo koření (jako jalovec u svazku pro zvěřinu).

Doporučujeme držet se tří, maximálně čtyř různých druhů. Složení si přizpůsobíte podle jídla, se kterým chcete voňavý svazek vařit. Jiné bylinky sluší zelenině, jiné hovězímu masu a jiné podpoří jemnou chuť rybího masa.

Pro inspiraci přikládáme nápady kuchařky Jill Norman z knihy Bylinky & koření (vydalo Ottovo nakladatelství v roce 2008):

  • Hovězí maso: bobkový list, petržel, tymián, kousek pórku
  • Vepřové maso: šalvěj, celer, petržel, tymián
  • Jehněčí maso: rozmarýn, česnek, dobromysl nebo majoránka, tymián
  • Drůbeží maso: citronový tymián, libeček, petržel a kousek pórku
  • Zvěřina: petržel, plody jalovce, tymián a bobkový list
  • Ryby: kopr, petržel, jarní cibulka, meduňka
  • Zelenina: dobromysl, tymián, petržel a šalvěj

Související články

Bylinky a koření, které vás zahřejí
  • Zajímavosti

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Některé druhy bylinek a koření v sobě skrývají specifické látky, které v našem těle způsobí rozšíření cév a prokrvení tkání. Díky tomu se dostaví hřejivý účinek. S takovými bylinkami ale zacházejte opatrně...
Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?
  • Tipy a triky

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat, ale co je domácí, je zkrátka kvalitnější. Navíc doma si můžete vyrobit pesto ze spousta jiných surovin. Poradíme...

Obchod Apetit