Losos v papilotě

Losos v papilotě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 647 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 42 g
Tuky 24 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek. 

Související recepty

Suroviny

bouquet garni
na ryby
losos 2 ks
filet bez kůže
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
cuketa 1 ks
nakrájená na špalíčky
rajčata cherry 2 ks
2 větvičky
fazolky zelené 150 g
očištěné
cibule červená 1 ks
na klínky
jarní cibulka 1 ks
na špalíky
citron 1 ks
na plátky či klínky
olivový olej panenský
na pokapání
Bylinky na ryby
kopr 1 svazek
estragon 1 svazek
petrželka 1 svazek
citronový tymián 2 snítky

1 Troubu předehřejte na 210°C. Přísady na bouquet garni rozdělte napůl a svažte z nich 2 kytičky. Porce lososa osolte a opepřete. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělte zeleninu, osolte ji, doprostřed vždy usaďte lososový filet, přidejte po kytičce bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem. Balíčky uzavřete, aby dobře těsnily. Přesuňte je na plech a vložte do předehřáté trouby.

2 Pečte 15–20 minut, podle výšky filetů. Balíček se nafoukne a pěkně to v něm syčí. Podávejte v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.

NĚCO NAVÍC
Lososa v papilotě můžete upéct v troubě anebo připravit v páře či parním hrnci (např. Calderon zn. Eta). 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
     
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
     
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit