
Losos v papilotě
Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.
Ingredience
- bouquet garni na ryby
- 2 filety z lososa (à 150–200g), bez kůže
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- 1 menší cuketa, nakrájená na špalíčky
- 2 větvičky třešňových rajčátek
- 150g fazolek, očištěných
- 1 červená cibule, na klínky
- 1 jarní cibulka, na špalíky
- 1 biocitron, na plátky či klínky
- panenský olivový olej na pokapání
- svazeček kopru
- svazeček estragonu
- svazeček petrželky
- 2 snítky citronového tymiánu
BYLINKY NA RYBY
Do kytičky svažte:
Bylinky a zeleninu můžete obměňovat podle chuti a sezony. Osvědčená varianta je třeba ryba na plátcích brambor a fenyklu s petrželkou a citronem.
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 210°C. Přísady na bouquet garni rozdělte napůl a svažte z nich 2 kytičky. Porce lososa osolte a opepřete. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělte zeleninu, osolte ji, doprostřed vždy usaďte lososový filet, přidejte po kytičce bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem. Balíčky uzavřete, aby dobře těsnily. Přesuňte je na plech a vložte do předehřáté trouby.
2 Pečte 15–20 minut, podle výšky filetů. Balíček se nafoukne a pěkně to v něm syčí. Podávejte v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.
NĚCO NAVÍC
Lososa v papilotě můžete upéct v troubě anebo připravit v páře či parním hrnci (např. Calderon zn. Eta).
BOUQUET GARNI
- CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce).
- JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
- ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...
Přidat komentář