Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek. A pokud s takovým pečením zkušenost dosud nemáte, pak losos v papilotě je ten pravý recept na vyzkoušení.
Náš tip: Připravte si také lososa v papilotě s koprovým dresinkem podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 210 °C. Přísady na bouquet garni rozdělte napůl a svažte z nich 2 kytičky. Porce lososa osolte a opepřete.
Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělte zeleninu, osolte ji, doprostřed vždy usaďte lososový filet, přidejte po kytičce bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem. Balíčky uzavřete, aby dobře těsnily. Přesuňte je na plech a vložte do předehřáté trouby.
Pečte 15–20 minut, podle výšky filetů. Balíček se nafoukne a pěkně to v něm syčí. Podávejte v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.
NĚCO NAVÍC
Lososa v papilotě můžete upéct v troubě anebo připravit v páře či parním hrnci (např. Calderon zn. Eta).
BOUQUET GARNI
- CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce).
- JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
- ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb(31 receptů )
- 30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami(30 receptů )
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )