Víkend v kuchyni: česnek

sdílet:
Česnek má v naší kuchyni stejně nezastupitelnou roli jako sůl. Bez něj by spousta jídel prostě nechutnala tak, jak má.
Za výjimečnou chuť a vůni česneku může soubor aromatických látek, který nemá v celé rostlinné říši obdoby. Díky nim česnek působí také jako dokonalá dezinfekce. Doporučuje se lidem při vyšším krevním tlaku a se zvýšeným cukrem v krvi. Obsahuje vitaminy A, C a skupiny B.

Ochutnejte i medvědí česnek, na který můžete narazit při jarní procházce lesem. Roste na vlhkých půdách v listnatých lesích. Pozor však, abyste si ho nespletli s konvalinkou nebo ocúnem. Prozradí ho výrazná česneková vůně. My pro vás však máme pět silně aromatických jídel, do kterých vám stačí stroužky klasického česneku. 

Náš tip: Pořád ještě nemáte česneku dost? Zkuste ho upéct podle našeho receptu. Chutnat vám bude na topince i jako součást dipů, zálivek a pomazánek.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit