Zavařte si letní úrodu, abyste si na ní mohli pochutnat i v zimních měsících. Skleničky plné dobrot jsou skvělé také jako pozornost či dárek pro přátele.
Zavařenina není jen marmeláda nebo kompot nasladko. Pikantní či slané ochucení letních plodů skvěle zafunguje při podávání se sýry a vínem. Uvařte si je podle nás:
Jak správně zavařovat
- Než se pustíte do přípravy zavařenin, s předstihem si připravte sklenice a víčka. Důkladně je omyjte v horké vodě se saponátem nebo v myčce.
- Hotové zavařeniny plňte do dokonale vysušených sklenic. Z hrnce nabírejte od středu, aby byla směs co nejvíce horká.
- Vybírejte sklenice podle počtu členů domácnosti. Pokud připravujete zavařeniny jen pro sebe či pro dva, stačí vám malé skleničky. Pro velkou rodinu dejte přednost sklenicím o objemu 0,7 l.
- Právě naplněné, horké sklenice se šroubovacím uzávěrem stačí jen obrátit dnem vzhůru, víčko samo díky podtlaku dokonale přilne. Zavařeniny můžete také klasicky sterilovat v hrnci.