Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdobení dortů: bez jakých cukrářských potřeb se neobejdete?

Zdobení dortů: bez jakých cukrářských potřeb se neobejdete?
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Dort je svátečním moučníkem, proto by měl nejen dobře chutnat, ale i krásně vypadat. Vystačit si můžete s málem, ale k dokonalému výsledku se hodí mít po ruce některé vychytávky. Které cukrářské pomůcky a potřeby vám zdobení dortu usnadní?

​Pečení jste zvládli levou zadní, korpusy jsou hotové, krémy ušlehané, vše jste promazali a poskládali dohromady, před vámi stojí dort. Zbývá poslední fáze - zdobení. Aby byl dort krásný na pohled, rozhodně nic neuspěchejte. Promyslete, jak chcete, aby dort vypadal a vymezte si na zdobení dostatek času.

My vám poradíme, jaké cukrářské pomůcky by vám rozhodně neměly chybět při zdobení korpusů krémem nebo jejich potahování.

Dorty zdobené krémem

Pokud jste se rozhodli pro klasický dort zdobený krémem, bude se vám hodit:

1. Cukrářská odměrka

V cukrařině je důležité přesně dodržovat předepsané objemy, s čímž vám pomůže cukrářská odměrka. Na rozdíl od jiných odměrek je ta cukrářská označena takovými jednotkami a surovinami, které při pečení využijete. Dozvíte se tak například, jaký objem představuje kolik gramů cukru, oleje nebo mouky. 

2. Otočný talíř

Otočný talíř urychlí a zjednoduší zdobení dortu. Díky němu nebudete muset dort obcházet dokola. Krém nanesete jednoduše tak, že přidržíte stěrku na jednom místě a otáčet budete korpusem.  

3. Roztírací lopatka

Roztírací lopatka se podobá špachtli, akorát je užší a má kulatý konec. S její pomocí jednak snadno podeberete a přenesete jednotlivé korpusy dortu, ale také díky ní rovnoměrně rozetřete krém po celém povrchu korpusu, i když se nachází stále ve formě.

4. Cukrářská stěrka (karta)

Ještě dokonalejšího výsledku dosáhnete s cukrářskou stěrkou neboli kartou. S její pomocí docílíte dokonale zarovnaného krému. Existují také zoubkaté stěrky, se kterými může být krémová vrstva vzorovaná.

5. Zdobicí sáček + špičky

Zbývá dort finálně dozdobit. V této fázi se neobejdete bez zdobicích sáčků a tvarovaných špiček. Na trhu existuje tolik různých typů, že si se zdobením můžete skutečně vyhrát. Sáčky se vyrábějí z různých materiálů.

  • Bavlněné jsou příjemné na dotyk a do ruky, je potřeba je po použití vyprat.
  • Nylonové se udržují snadněji než bavlněné a mají dlouhou životnost, jde však o umělý materiál.
  • Silikonové jsou odolné a lze je používat do nekonečna, snadno se vymývají.
  • Jednorázové zdobicí sáčky jsou vyrobeny z plastu, po použití se vyhazují. Používají se bez tvarovaných ozdobných špiček.

Potahované dorty

Milujete chuť marcipánu nebo chcete použít barevný fondán k potažení dortu? Pak se vám, vedle výše zmíněných cukrářských pomůcek, bude hodit ještě:

1. Silikonová podložka

Díky ní udržíte pracovní plochu čistou, navíc se k silikonovému povrchu marcipánová hmota tolik nepřichytává, a není tak nutné podsypávat ji tolik cukrem. Na některých podložkách jsou i rozměry dortů, takže podle nich můžete hmotu rozválet do požadované velikosti.   

2. Potravinářské barvy

Dort můžete potáhnout i bílou hmotou, ale pokud chcete mít dort barevný, neobejdete se bez potravinářských barev. Nejlepší jsou gelové. Chcete-li experimentovat a vyhnout se umělým barvivům, vyzkoušejte přírodní potravinářská barviva z ovoce nebo zeleniny.

3. Silikonový váleček

S pomocí válečku hmotu rozválíte do požadované velikosti a tloušťky. Může být i dřevěný, ale silikon nebo plast zajistí, že se na něj hmota nebude lepit.

4. Silikonový nůž

Klasickým nožem byste mohli proříznout silikonovou podložku, s tím silikonovým se to nestane. Je vhodný na krájení rozválené potahovací hmoty a zaručí rovný řez.

5. Hladítko

Hmotu máte vyválenou, přemístili jste ji na dort, s pomocí otočného talíře a rukou jste ji po celé ploše přitlačili k dortu. A teď je potřeba hmotu dokonale uhladit. K tomu se bude hodit hladítko na marcipán. Ideální je, pokud máte hladítka dvě. S jejich pomocí dokážete vytvořit ostré hrany dortu.

6. Vykrajovátka a modelovací kostice

vykrajovátky na marcipán vykouzlíte například kytičky, lístečky, motýlky a podobně. Z marcipánu můžete vymodelovat také figurky a pomocí modelovacích kostic jim snadno vytvořit uši, rty nebo nosní dírky či různé ozdobné lemy.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč