Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort „Mangový sen“

Třetí příčku v pekařské soutěži obsadil dort Petry Sokolové. Je nadýchaný jako peříčko! Po nakrojení vaše srdce zaplesá, protože uvnitř je stejně nádherný jako zvenku. Jemné smetanové tóny skvěle doplňuje šťavnaté mango!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort o průměru 18 cm
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí a chlazení + pečení makronek a pusinek
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    NA MAKRONKY

    • 140 g bílků
    • 150 g krupicového cukru
    • 200 g mandlové mouky
    • 200 g moučkového cukru

    NA MANGOVOU GANACHE

    • 100 g bílé čokolády, nalámané
    • 125 g mangového pyré (alespoň 90%)

    NA PUSINKY

    • 45 g bílků
    • 100 g krupicového cukru

    NA MANGOVÉ ŽELÉ

    • 3 plátky želatiny
    • 300 g mangového pyré (alespoň 90%)

    NA KORPUS

    • 6 vajec, bílky a žloutky oddělené
    • 170 g krupicového cukru
    • 60 g rostlinného oleje
    • 135 g polohrubé mouky
    • máslo a polohrubá mouka na formu

    NA MANGOVÝ KRÉM

    • 2 plátky želatiny
    • 90 g mangového pyré (alespoň 90%)
    • 20 g krupicového cukru
    • 75 g zakysané smetany
    • 175 g smetany ke šlehání

    NA KRÉM Z MASCARPONE

    • 300 g mascarpone
    • 200 g smetany ke šlehání
    • 75 g moučkového cukru

    NA OZDOBENÍ

    • mangové pyré, mango, mochyně

Příprava jídla

1 MAKRONKY: Nad vodní lázní zahřejte 70 g bílků a krupicový cukr na 70°C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha. Mísa by měla zchladnout na pokojovou teplotu.

2 Mandlovou mouku 3x prosejte, poté přidejte moučkový cukr, znovu prosejte a lehce promíchejte rukou. Ke směsi mouky a moučkového cukru přidejte 70g nevyšlehaných bílků a postupně přidejte i vyšlehaný sníh a opatrně těsto promíchejte kuchyňskou stěrkou. Dejte pozor, abyste těsto neměli příliš řídké. Mělo by ze stěrky líně stékat.

3 Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte makronky. S plechem poté párkrát uhoďte o pracovní plochu, aby z makronek vyšel zbylý vzduch, a nechte asi 30 minut zaschnout.

4 Zatímco makronky schnou, předehřejte troubu na 135°C. Pečte asi 13 minut (větší makronky 20 minut). Pak nechte vychladnout a poté naplňte mangovou ganachí.

5 MANGOVÁ GANACHE: Mangové pyré zahřejte těsně pod bod varu a zalijte jím připravenou čokoládu. Míchejte, dokud není ganache hladká, přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne vychladnout. Pomocí cukrářského sáčku připravenou ganachí naplňte makronky.

6 PUSINKY: Nad vodní lázní zahřejte bílky s cukrem na 70°C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha. Mezitím vyhřejte troubu na 90°C. Sněhem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Dejte do trouby a po vyskočení snižte teplotu na 60°C a sušte asi 45 minut podle velikosti pusinek.

7 Připravte MANGOVÉ ŽELÉ. Dortovou formu o průměru 16 cm vyložte potravinářskou fólií. Želatinu namočte do studené vody a nechte 10 minut bobtnat. Pyré přiveďte k varu, stáhněte z plotny
a vmíchejte vyždímanou želatinu. Vlijte do připravené formy a dejte do lednice.

8 Troubu předehřejte na 175°C. Dortovou formu s vyšším okrajem o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny a poté do ní za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte olej. V druhé míse vyšlehejte bílky a 70 g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmíchejte do žloutkové směsi. Nahoru prosejte mouku a zlehka, ale důkladně ji zapracujte do těsta. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35–45 minut dozlatova. Nechte korpus vychladnout. Vychladlý korpus zarovnejte a dvakrát prokrojte, abyste získali tři pláty.

Připravte MANGOVÝ KRÉM. Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji 10 minut bobtnat. Pyré s cukrem zahřejte pod bod varu, stáhněte z plotny a vmíchejte vyždímanou želatinu. Nechte lehce zchladnout, přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka. Smetanu ušlehejte do polotuha a postupně ji zapracujte do mangové směsi. Dvě třetiny krému navrstvěte na první plát korpusu, uzavřený do stahovacího ráfku vyloženého pečicím papírem, a uložte do lednice.

10 Mezitím připravte KRÉM Z MASCARPONE. Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte do pevného hladkého krému.

11 Z lednice vyndejte mangové želé a první díl korpusu s krémem. Na krém položte druhý díl korpusu. Natřete na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone, na střed položte mangové želé a potřete zbytkem mangového krému. Nahoru položte třetí korpus a dejte aspoň na hodinu vychladit.

12 Sundejte ráfek a celý dort potřete krémem z mascarpone, uhlaďte a uložte zpátky do lednice.

13 Před podáváním povrch dortu OZDOBTE mangovým pyré a tenkými plátky manga, mochyněmi a připravenými makronkami a pusinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort „Vzpomínka na italské léto“

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Dort pro maminku

REKLAMA

Přidat komentář