Třetí příčku v pekařské soutěži obsadil dort Petry Sokolové. Je nadýchaný jako peříčko! Po nakrojení vaše srdce zaplesá, protože uvnitř je stejně nádherný jako zvenku. Jemné smetanové tóny skvěle doplňuje šťavnaté mango!
Suroviny
Postup
MAKRONKY: Nad vodní lázní zahřejte 70 g bílků a krupicový cukr na 70°C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha. Mísa by měla zchladnout na pokojovou teplotu.
Mandlovou mouku 3x prosejte, poté přidejte moučkový cukr, znovu prosejte a lehce promíchejte rukou. Ke směsi mouky a moučkového cukru přidejte 70g nevyšlehaných bílků a postupně přidejte i vyšlehaný sníh a opatrně těsto promíchejte kuchyňskou stěrkou. Dejte pozor, abyste těsto neměli příliš řídké. Mělo by ze stěrky líně stékat.
Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte makronky. S plechem poté párkrát uhoďte o pracovní plochu, aby z makronek vyšel zbylý vzduch, a nechte asi 30 minut zaschnout.
Zatímco makronky schnou, předehřejte troubu na 135°C. Pečte asi 13 minut (větší makronky 20 minut). Pak nechte vychladnout a poté naplňte mangovou ganachí.
MANGOVÁ GANACHE: Mangové pyré zahřejte těsně pod bod varu a zalijte jím připravenou čokoládu. Míchejte, dokud není ganache hladká, přikryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne vychladnout. Pomocí cukrářského sáčku připravenou ganachí naplňte makronky.
PUSINKY: Nad vodní lázní zahřejte bílky s cukrem na 70°C. Poté pomocí robotu se šlehacím nástavcem vyšlehejte dotuha. Mezitím vyhřejte troubu na 90°C. Sněhem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Dejte do trouby a po vyskočení snižte teplotu na 60°C a sušte asi 45 minut podle velikosti pusinek.
Připravte MANGOVÉ ŽELÉ. Dortovou formu o průměru 16 cm vyložte potravinářskou fólií. Želatinu namočte do studené vody a nechte 10 minut bobtnat. Pyré přiveďte k varu, stáhněte z plotny a vmíchejte vyždímanou želatinu. Vlijte do připravené formy a dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 175°C. Dortovou formu s vyšším okrajem o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny a poté do ní za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte olej. V druhé míse vyšlehejte bílky a 70 g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmíchejte do žloutkové směsi. Nahoru prosejte mouku a zlehka, ale důkladně ji zapracujte do těsta. Těsto přelijte do formy a pečte asi 35–45 minut dozlatova. Nechte korpus vychladnout. Vychladlý korpus zarovnejte a dvakrát prokrojte, abyste získali tři pláty.
Připravte MANGOVÝ KRÉM. Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji 10 minut bobtnat. Pyré s cukrem zahřejte pod bod varu, stáhněte z plotny a vmíchejte vyždímanou želatinu. Nechte lehce zchladnout, přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka. Smetanu ušlehejte do polotuha a postupně ji zapracujte do mangové směsi. Dvě třetiny krému navrstvěte na první plát korpusu, uzavřený do stahovacího ráfku vyloženého pečicím papírem, a uložte do lednice.
Mezitím připravte KRÉM Z MASCARPONE. Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte do pevného hladkého krému.
Z lednice vyndejte mangové želé a první díl korpusu s krémem. Na krém položte druhý díl korpusu. Natřete na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone, na střed položte mangové želé a potřete zbytkem mangového krému. Nahoru položte třetí korpus a dejte aspoň na hodinu vychladit.
Sundejte ráfek a celý dort potřete krémem z mascarpone, uhlaďte a uložte zpátky do lednice.
Před podáváním povrch dortu OZDOBTE mangovým pyré a tenkými plátky manga, mochyněmi a připravenými makronkami a pusinkami.