Zelené polévky na Zelený čtvrtek

Zelená polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Podle velikonočních tradic bychom měli v tento den připravit lehké jídlo plné zelených bylinek a zeleniny, upéct jidáše a na dva dny se rozloučit se zvony, které odlétají do Říma. Pokud marně přemýšlíte, co si připravit k obědu či večeři, máme pro vás řešení v podobě snadných a rychlých zelených polévek nabitých vitaminy i jarní chutí.

Sametový krém

Máte-li doma mlsné strávníky, které by kousky zeleniny příliš nepotěšily, připravte si pro ně zeleninový krém. Chutný krém vykouzlíte během chvilky a využít můžete i mraženou zeleninu. Stačí vše povařit doměkka, poté rozmixovat tyčovým mixérem a zahustit smetanou ke šlehání. Právě smetana polévce dodá hebkost a také krémovitost. Smetanu můžete přidat už na samém počátku vaření a nechat ji probublat, stačí ji však do směsi přimíchat i 10 minut před koncem. Poradíme vám také užitečný trik, jak se vypořádat se „zdrcnutou“ smetanou. Přidejte do polévky lžičku kypřícího prášku, ten vám pomůže spolu s metličkou zahnat všechny sraženiny a rychle docílíte dokonalé konzistence.

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Více

Hrášek

Zelený hrášek je velice vděčnou surovinou na přípravu rychlého, a přesto chutného jídla. Navíc v sobě ukrývá vysoký obsah bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Připravíte-li si z něj polévku, své tělo obohatíte o vitaminy B, kyselinu listovou, a navíc antioxidanty. Spíše než hrášek z konzervy, kupujte mražený či čerstvý, pokud je sezona. Zavařením ztrácí na své léčivé schopnosti, mražený si vše potřebné uchová. Hráškový krém či polévka přímo vybízí k doplnění o další surovinu. Talíř s hráškově zelenou můžete ozdobit jedlými květy, smaženou slaninou, sázeným vejcem nebo na másle opečenými krutony. Pokud se nebojíte neobvyklé kombinace, máme pro vás tip na hráškovou polévku s mátou a ciderem, která vás svou vyváženou chutí příjemně překvapí.

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Více

TIP:

Bosch odsavač parPokud chcete čas vaření výrazně zkrátit, mohly by vás zaujmout dva nové cenově dostupnější modely varné desky s integrovaným odsáváním značky Bosch. Vaření na indukci je rychlé, jednoduché a bezpečné, navíc ekonomicky úsporné. Teplo se totiž generuje pouze tam, kde je to potřeba: na dně nádobí. Nové desky nabízejí řadu funkcí, které vaření maximálně urychlí a usnadní. Například PowerBoost pro okamžité zvýšení výkonu až o 50 % a zkrácení času pro zahřátí velkého hrnce nebo většího množství potravin až o 35 %. Varná deska s integrovaným odsáváním odfiltruje výpary z vaření právě tam, kde vznikají. Díky výkonnému motoru EcoSilence Drive™ se okamžitě odsají a nedostanou se dále do obytného prostoru.

Pórek

Na pultech obchodů jej najdeme po celý rok, avšak málokdo zná jeho skutečnou prospěšnost pro lidský organismus. Nalezneme v něm téměř všechny skupiny vitaminů (A, B1, B6, C, K), také kyselinu listovou a silice. Díky nim podporuje trávení a chuť k jídlu. Kyselina listová zajišťuje tvorbu červených krvinek. Vláknina, kterou také hojně obsahuje, napomáhá efektivnějšímu nasycení, a navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vybírat bychom si měli pórek s co nejdelší bílou částí, ve které se ukrývají všechny kýžené živiny. Naopak pórek se zažloutlými listy na pultech raději nechejte. Jeho lehká pikantnost polévce sluší, zjemnit ji můžete přidanými bramborami, které napomůžou také hutnější konzistenci.

Bramborovo-pórková polévka

Bramborovo-pórková polévka

Více

Brokolice

Čím zelenější má zelenina barvu, tím více prospěšných látek obsahuje. To platí také u brokolice, která byla ještě začátkem 20. století spíše neznámou surovinou. Strávníky si však rychle získala pro svou jemnou chuť a zdraví prospěšné složení. Řadí se k bohatým zdrojům hořčíku, jenž potřebujeme pro tvorbu i činnost svalů. Vláknina, kterou také hojně obsahuje, působí preventivně proti střevním onemocněním. Ženám dodá tolik potřebné železo. Velkým benefitem je také přítomnost vitaminu C chránící tělo před jarním nachlazením. V brokolici se toho ale ukrývá mnohem více, proto byste ji měli zařadit na jídelníček s větší pravidelností. Zelený čtvrtek je ideální příležitostí pro přípravu zelené brokolicové polévky. Ať už se rozhodnete připravit krém či si za základ polévky zvolíte vývar, nezapomeňte na oku i chuti lahodící ozdobu. Na zelenosti a i prospěšnosti pro zdraví jí nejvíce přidá kadeřávek.

Brokolicová polévka s kadeřávkem

Brokolicová polévka s kadeřávkem

Více

Pro další zelené polévky, které rozjasní nejen Velikonoce, ale jakýkoli jiný den, jsme pro vás vybrali řadu receptů umístěné pod článkem.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit