0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1749 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 236 g
Tuky 45 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také máta.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nadrobno
cider 400 ml
suchý
hrášek 400 g
mražený, prolitý horkou vodou
vývar kuřecí 400 ml
máta hrst
nasekané
Na slaninové sypání
malé kostičky, nejlépe sušená např. italská pancetta
toustový chléb 2 plátky
lze nahradit 1 rohlíkem, rozmixované na hrubou strouhanku

1 V rendlíku rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a špetku soli a opékejte doměkka, trvá to asi 10 minut. Vsypte česnek a opékejte 2–3 minuty. Vlijte cider a zprudka svařte na poloviční objem, aby se zároveň odpařil alkohol, pak přidejte mražený hrášek a vývar. Přiveďte k varu, zvolna vařte 2 minuty, pak vsypte mátu a tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody. Osolte a opepřete.

2 Mezitím na sypání vložte slaninu v jedné vrstvě do studené pánve a jemně ji zahřívejte, dokud nezačne křupavět. Pak přidejte rozmixované pečivo. Obojí opečte pěkně dozlatova a dokřupava.

3 Polévku nalijte do misek a podávejte se slaninovým sypáním.

NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte i pro děti, nahraďte cider 200 ml dalšího drůbežího vývaru a polévku na závěr dolaďte pár kapkami dobrého bílého vinného nebo jablečného octa.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč