Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1749 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 236 g
Tuky 45 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také máta.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nadrobno
cider 400 ml
suchý
hrášek 400 g
mražený, prolitý horkou vodou
vývar kuřecí 400 ml
máta hrst
nasekané
Na slaninové sypání
slanina 80 g
malé kostičky, nejlépe sušená např. italská pancetta
toustový chléb 2 plátky
lze nahradit 1 rohlíkem, rozmixované na hrubou strouhanku

1 V rendlíku rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a špetku soli a opékejte doměkka, trvá to asi 10 minut. Vsypte česnek a opékejte 2–3 minuty. Vlijte cider a zprudka svařte na poloviční objem, aby se zároveň odpařil alkohol, pak přidejte mražený hrášek a vývar. Přiveďte k varu, zvolna vařte 2 minuty, pak vsypte mátu a tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody. Osolte a opepřete.

2 Mezitím na sypání vložte slaninu v jedné vrstvě do studené pánve a jemně ji zahřívejte, dokud nezačne křupavět. Pak přidejte rozmixované pečivo. Obojí opečte pěkně dozlatova a dokřupava.

3 Polévku nalijte do misek a podávejte se slaninovým sypáním.

NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte i pro děti, nahraďte cider 200 ml dalšího drůbežího vývaru a polévku na závěr dolaďte pár kapkami dobrého bílého vinného nebo jablečného octa.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit