Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hrášková polévka se ciderem a mátou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1749 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 236 g
Tuky 45 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také máta.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nadrobno
cider 400 ml
suchý
hrášek 400 g
mražený, prolitý horkou vodou
vývar kuřecí 400 ml
máta hrst
nasekané
Na slaninové sypání
malé kostičky, nejlépe sušená např. italská pancetta
lze nahradit 1 rohlíkem, rozmixované na hrubou strouhanku

Postup

1

V rendlíku rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a špetku soli a opékejte doměkka, trvá to asi 10 minut. Vsypte česnek a opékejte 2–3 minuty. Vlijte cider a zprudka svařte na poloviční objem, aby se zároveň odpařil alkohol, pak přidejte mražený hrášek a vývar. Přiveďte k varu, zvolna vařte 2 minuty, pak vsypte mátu a tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody. Osolte a opepřete.

2

Mezitím na sypání vložte slaninu v jedné vrstvě do studené pánve a jemně ji zahřívejte, dokud nezačne křupavět. Pak přidejte rozmixované pečivo. Obojí opečte pěkně dozlatova a dokřupava.

3

Polévku nalijte do misek a podávejte se slaninovým sypáním.

NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte i pro děti, nahraďte cider 200 ml dalšího drůbežího vývaru a polévku na závěr dolaďte pár kapkami dobrého bílého vinného nebo jablečného octa.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč