Bramborovo-pórková polévka nadchne i ty, kteří nemohou jíst lepek. O zahuštění se postarají brambory a krémovou konzistenci dodá zakysaná smetana. Luxusní pórková polévka je navíc vylepšená bílým vínem. Rozmazlete se jemným zeleninovým krémem.
Suroviny
Postup
V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte pórek a cibuli, osolte a opepřete. Opékejte doměkka, asi 7 minut, občas promíchejte. Ke konci vsypte česnek a také ho opečte. Podlijte vínem, přiveďte ho k varu, nechte pár minut odpařit. Vsypte brambory a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou, asi 20 minut.
Opatrně rozmixujte dohladka tyčovým mixérem (podle potřeby nařeďte horkým vývarem). Vmíchejte zakysanou smetanu či jogurt podle chuti.
Podávejte pokapané olejem a posypané petrželkou.