Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborovo-pórková polévka

Rozmazlete se jemným zeleninovým krémem vylepšeným bílým vínem.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • 2 malé pórky, očištěné a na tenká kolečka
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 60 ml suchého bílého vína
    • 500 g brambor (typ B nebo C), podle potřeby oloupaných, nakrájených na kostky
    • 1–1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru (nebo podle potřeby)
    • 2–3 vrchovaté lžíce hodně tučné zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
    • panenský olivový olej (může být i lanýžový olej)
    • podle chuti nakrájená petrželka k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte pórek a cibuli, osolte a opepřete. Opékejte doměkka, asi 7 minut, občas promíchejte. Ke konci vsypte česnek a také ho opečte. Podlijte vínem, přiveďte ho k varu, nechte pár minut odpařit. Vsypte brambory a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou, asi 20 minut.

2 Opatrně rozmixujte dohladka tyčovým mixérem (podle potřeby nařeďte horkým vývarem). Vmíchejte zakysanou smetanu či jogurt podle chuti.

3 Podávejte pokapané olejem a posypané petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bageta s hroznovým vínem a sýrem

Kuřecí salát s hroznovým vínem, kešú a jablky

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Vepřové maso na víně a bylinkách

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

REKLAMA

Přidat komentář