Bramborovo-pórková polévka

Bramborovo-pórková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1179 kcal
Bílkoviny 37 g
Cukr 161 g
Tuky 31 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmazlete se jemným zeleninovým krémem vylepšeným bílým vínem.

Suroviny

olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
pórek 2 ks
malý, očištěný, na tenká kolečka
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužek
drcený
víno bílé 60 ml
suché
brambory 500 g
typ B nebo C, oloupané, nakrájené na kostky
vývar zeleninový 1 l
lze použít i drůbeží, podle chuti
zakysaná smetana 2 PL
lze nahradit tučným řeckým jogurtem
olivový olej
panenský, lze použít i lanýžový
petrželka
nakrájená, k podávání

1 V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte pórek a cibuli, osolte a opepřete. Opékejte doměkka, asi 7 minut, občas promíchejte. Ke konci vsypte česnek a také ho opečte. Podlijte vínem, přiveďte ho k varu, nechte pár minut odpařit. Vsypte brambory a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou, asi 20 minut.

2 Opatrně rozmixujte dohladka tyčovým mixérem (podle potřeby nařeďte horkým vývarem). Vmíchejte zakysanou smetanu či jogurt podle chuti.

3 Podávejte pokapané olejem a posypané petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit