Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborovo-pórková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 20
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1257 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 170 g
Tuky 33 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborovo-pórková polévka nadchne i ty, kteří nemohou jíst lepek. O zahuštění se postarají brambory a krémovou konzistenci dodá zakysaná smetana. Luxusní pórková polévka je navíc vylepšená bílým vínem. Rozmazlete se jemným zeleninovým krémem.

Suroviny

olivový olej 1 PL
pórek 2 ks
malý, očištěný, na tenká kolečka
menší, nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
drcený
suché
typ B nebo C, oloupané, nakrájené na kostky
vývar zeleninový 1,2 l
lze použít i drůbeží, množství podle potřeby
hodně tučná, lze nahradit tučným řeckým jogurtem
olivový olej panenský
lze použít i lanýžový
petrželka
nakrájená, k podávání

Postup

1

V hrnci na středním ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte pórek a cibuli, osolte a opepřete. Opékejte doměkka, asi 7 minut, občas promíchejte. Ke konci vsypte česnek a také ho opečte. Podlijte vínem, přiveďte ho k varu, nechte pár minut odpařit. Vsypte brambory a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou, asi 20 minut.

2

Opatrně rozmixujte dohladka tyčovým mixérem (podle potřeby nařeďte horkým vývarem). Vmíchejte zakysanou smetanu či jogurt podle chuti.

3

Podávejte pokapané olejem a posypané petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín