Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zimní sezona: jedlé kaštany

kastany
ZDROJ: Umit Yildirim/Unsplash
sdílet:

Syté hnědé plody patří neodmyslitelně k předvánočním trhům. Proč si na nich vlastně pochutnávat?

Obsahují málo tuku

  • Jedlé kaštany jsou bohaté na škroby a vlákninu a na rozdíl od ořechů neobsahují tolik tuku, a nejsou tedy ani tak kaloricky vydatné.

Jsou přirozeně bezlepkové

  • Kaštany neobsahují lepek. Mleté kaštany (kaštanová mouka) i kaštanové pyré se hodí k pečení bezlepkových dezertů. Kaštanové pyré i k přípravě dezertů nastudeno – kaštany se vždy konzumují tepelně upravené (pyré už takovou úpravou prošlo)!

Zásobují vás vitamínem C

  • Syrové jedlé kaštany obsahují cca 40 mg vitaminu C na 100 g. V tepelně upravených jedlých kaštanech by mělo zbývat okolo 25 mg vitaminu C na 100 g.

Pečené kaštany vytvářejí atmosféru

  • A jestli už vás výhody kaštanů nezlákají k vaření doma, třeba podlehnete jejich kouzlu, až se vám vůně pečených kaštanů na adventní či sváteční vycházce vetře do nosu a zatoužíte si na chvíli zahřát ruce něčím jiným než kalíškem svařeného vína.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...