Zimní sezona: jedlé kaštany

kastany
ZDROJ: Umit Yildirim/Unsplash
sdílet:

Syté hnědé plody patří neodmyslitelně k předvánočním trhům. Proč si na nich vlastně pochutnávat?

Obsahují málo tuku

  • Jedlé kaštany jsou bohaté na škroby a vlákninu a na rozdíl od ořechů neobsahují tolik tuku, a nejsou tedy ani tak kaloricky vydatné.

Jsou přirozeně bezlepkové

  • Kaštany neobsahují lepek. Mleté kaštany (kaštanová mouka) i kaštanové pyré se hodí k pečení bezlepkových dezertů. Kaštanové pyré i k přípravě dezertů nastudeno – kaštany se vždy konzumují tepelně upravené (pyré už takovou úpravou prošlo)!

Zásobují vás vitamínem C

  • Syrové jedlé kaštany obsahují cca 40 mg vitaminu C na 100 g. V tepelně upravených jedlých kaštanech by mělo zbývat okolo 25 mg vitaminu C na 100 g.

Pečené kaštany vytvářejí atmosféru

  • A jestli už vás výhody kaštanů nezlákají k vaření doma, třeba podlehnete jejich kouzlu, až se vám vůně pečených kaštanů na adventní či sváteční vycházce vetře do nosu a zatoužíte si na chvíli zahřát ruce něčím jiným než kalíškem svařeného vína.

Související články

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Ochutnejte jedlé kaštany!
  • Zajímavosti

Ochutnejte jedlé kaštany!

Kaštany patří mezi typické symboly podzimu. Zabavte děti výrobou kaštanového zvěřince a zkuste si připravit něco dobrého z kaštanů jedlých. Možností je mnoho a žádná vás nezklame! ...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit