Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i připravit.
Majestátní strom pro okrasu i obživu
Kaštanovník jedlý je opadavý listnatý strom, původem z Malé Asie. Na našem území se původně začal vysazovat v dobách zakládání zámeckých parků a církevních zahrad okolo klášterů. Původně měl sloužit k estetickým účelům, později i k obživě obyvatel a následně těžbě dřeva.
Za ideálních podmínek mohou stromy dorůst až do 30 metrů a žít se i několik stovek let. Dodnes se na našem území zachovalo několik „kaštanek“, tedy kaštanových parků, ze 17. století.
Proč zařadit kaštan jedlý do jídelníčku
Pokud máte možnost si plody kaštanu nasbírat, neváhejte. Mají pro lidský organismus obrovský přínos. Dokonce v lidovém léčitelstvím se využívá celý strom – od kořene až po listy.
- kaštany obsahují vitamíny A, B a C
- z minerálů například draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, zinek nebo měď
- čistí játra, příznivě působí proti průjmu, psychickým poruchám a úzkostem
- napomáhají krvetvorbě a dodávají sílu vlasům a nehtům
- jsou bezlepkové, mají málo tuku a navíc zasytí
Kdy plody sbírat
Kaštany dozrávají na podzim – na přelomu září a října. Sbírají se ze země. Zralé hnědé plody je nutné vyloupnout z ostnatých slupek.
- Plody jsou čokoládově hnědé, voní po spadaném listí a podobají se plodům jírovce (běžnému kaštanu).
- V syrovém stavu jsou nepříjemně hořké, proto vyžadují tepelnou úpravu.
Jak kaštany skladovat
U kaštanů platí jedno zásadní pravidlo – spotřebujte je co nejrychleji.
- Plody jsou náchylné na plíseň a pokud je chcete uchovávat v suchu, brzy vyschnou a ztvrdnou.
- Nemáte-li možnost si kaštany nasbírat, ale chcete si je pořídit v obchodě, s nákupem určitě neotálejte. Právě teď je jejich sezóna a máte velkou šanci nakoupit čerstvé lesklé plody.
- Během nákupu se vždy přesvědčte, že nemají na povrchu bílou plíseň.
- Požádejte prodejce, aby alespoň dva kusy kaštanů před vámi rozkrojil, abyste se mohli přesvědčit, že nejsou uvnitř černé, tedy zkažené.
Jak kaštany upravit
Jakmile domu přinesete kaštany (sesbírané nebo koupené), co nejdříve je zpracujte. Jak? Nabízejí se dvě možnosti:
- Pečení. Tvrdou hnědou slupku kaštanů nařízněte do kříže, dejte je do pekáčku a šup s nimi do trouby. Že jsou hotové, poznáte podle vůně, která se začne linout kuchyní.
- Vaření. Nakrojené kaštany nasypejte do vařící vody a vařte na mírném ohni asi 20 až 30 minut.
Z kaštanů oloupejte obě slupky, dokud jsou ještě horké. Po vychladnutí slupka opět ztvrdne, proto z vody nebo vyhřáté trouby vyndávejte kaštany postupně a udržujte je teplé.
- Pokud slupka ztvrdne, je nutné plody opět nahřát.
Kaštany neskladujte
Sezóna jedlých kaštanů je krátká a jejich skladování téměř nemožné, i přesto pro vás máme tip, jak si tuto pochoutku uchovat na zimu:
- Uvařte nebo upečte všechny donesené kaštany najednou.
- Postupně je oloupejte a rozdělte do sáčků, které dáte zamrazit. Zachovají si svou chuť, zdraví prospěšné látky i konzistenci.
Takto připravené kaštany můžete kdykoli během zimy vyndat a použít.
Pečené kaštany
Během posledních několika let se pečené kaštany staly doslova hitem adventních trhů. Kdo by neznal jejich typickou, skoro až bramborovou vůni. Naprostá romantika se sáčkem v ruce!
Pokud nechcete čekat až na prosinec, upečte si tuto pochoutku doma. Příjemně vám rozvoní byt a navíc si užijete zábavu s loupáním.
Kaštanové pyré
Dnes si můžete kaštanové pyré koupit už hotové v obchodě, ale rozhodně se nevyrovná tomu doma uvařenému. Je výbornou alternativou ke klasickému pudinku.
Lehce nasládlou a často kořeněnou chuť se nebojte zjemnit šlehanou smetanou a ozdobit oblíbeným ovocem. Vytvoříte dezert, na kterém si skutečně pochutnáte.
Kaštanový krém
Pokud jste si udělali zásobu vařených nebo pečených kaštanů, určitě si z nich během zimy uvařte hustou sytou polévku.
- Polévky po rozmixování získají krémovou konzistenci a skvěle se doplňují s houbami.
- Použít můžete i výraznější koření, jako zázvor, chilli, kari nebo jemný tymián a rozmarýn.
Kaštanové nádivky
Američané pečou podle jejich zvyklostí na Den díkuvzdání krocana s kaštanovou nádivkou. Přestože nejsme za velkou louží, můžeme si ji doma udělat také.
- Nádivka je chutná například v drůbežím mase.
- Pokud masu příliš neholdujete, můžete nádivku péct samostatně a podávat zvlášť. Skvělou podobu jí dodáte, když ji upečete ve formě na muffiny a vyrobíte slané dortíčky.
Kaštany na sladko
Asi nikoho nepřekvapí, že kaštany se dají použít i do moučníků a dezertů. Pokud jste nikdy nezkoušeli přidat kaštany do těsta, připravili jsme pro vás jeden zaručený recept. Nejen že se povede, ale bude i chutnat. Rozvoňte si domov příjemnou vůní kaštanů a vanilky.