0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Lava cake
ZDROJ: Unsplash/taylor kiser
sdílet:

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných také jako čokoládový fondán. Kdo s lávovým dortíkem přišl první a jak si ho připravit doma?

  • Podle jedné verze dezert objevil kuchař Jean-Georges Vongerichten. Ten tvrdí, že lávový dortík vznikl omylem, a to v roce 1987, kdy se kuchař chystal vyrobit mini čokoládové dorty. Když je však vytáhl z trouby, zjistil, že jsou nedopečené. Po rozkrojení z nich vytékala čokoláda. Kuchař i přesto dort servíroval a sklidil nečekaně velký úspěch. Vytékající čokoláda připomínala kuchaři lávu, začal mu říkat lávový dort a od té doby je tato delikatesa na světě.
  • Tvrzení Jeana-Georgese Vongrichtena vyvrací francouzský cukrář Jacques Torres, podle kterého lávový dort vznikl mnohem dříve, a to v roce 1981 pod rukama francouzského šéfkuchaře Michela Brase, který se nechal inspirovat pohledem na své děti popíjející horkou čokoládu na lyžařském zájezdu. Ve své restauraci ve francouzském Laguiole pak vytvořil svůj „Chocolate Coulant“ neboli „tekutý dort“.

Komu tedy můžeme připisovat vynález lávového dortíku s jistotou nevíme, ať je to tak či onak, víme jistě že vznikl pod rukama francouzského kuchaře.

Jak na lava cake?

Základní recept je velmi jednoduchý, bude vám stačit pět základních ingrediencí a pár minut.

Potřebovat budete: 110 g másla + na vytření formy, 2 vejce, 2 žloutky, 60 g cukru, 100 g kvalitní čokolády a 2 lžíce mouky

  1. Máslo společně s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. 
  2. Vejcežloutky a cukr vyšlehejte do husté a nadýchané pěny. K této směsi pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládou a postupně ji zašlehávejte. Na závěr přimíchejte mouku.
  3. Těsto rozdělte do formiček (používejte nejlépe malé porcelánové misky zvané kokotky) vymazaných máslem, vysypaných kakaem a dejte péct do horkovzdušné trouby na asi 230 °C a dobu 6–10 minut, záleží na tom, jak velké formičky máte a jak peče vaše trouba. Povrch by měl být pevný a vnitřek krásně tekutý.
  4. Po upečení nechte dezert chviličku odležet, následně vyklopte a servírujte teplý s kopečkem zmrzliny nebo posypaný cukrem a ozdobený čerstvým ovocem.

Tento základní recept je už sám o sobě famózní, ovšem existují jeho různé variace. Do těsta tak můžete přidat například vanilku, skořici, zázvor, arašídové máslo, kávu nebo třeba chilli nebo tyto suroviny různě kombinovat.

A co je na celém dezertu nejlepší? Těsto si můžete připravit předem, dát ho do formiček a vložit do ledničky nebo i do mrazáku, kde vydrží i několik měsíců, a až bude ten správný čas. Formičky pak jen přemístíte do trouby a za pár minut můžete servírovat horký lávový dortík.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Související články

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
KVÍZ: Kam sahá vaše láska k čokoládě?
  • Kvízy

KVÍZ: Kam sahá vaše láska k čokoládě?

Čokoláda na jazyku přináší radost mnoha lidem. Nemůžeme sice mluvit za všechny, ale na mléčnou, hořkou či bílou čokoládu určitě utáhnete většinu populace. Může mít podobu tabulky – s náplní nebo s ořechy – pralinek či horkého hřejivého...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit