0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový perník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6745 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 705 g
Tuky 364 g
Vláknina 133 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázvor a melasa v našem perníku jsou prostě božské!

Suroviny

máslo 175 g
třtinový cukr muscovado tmavý 125 g
melasa 200 g
zlatý sirup 200 g
prodává Marks & Spencer, lze nahradit medem
hřebíček 2 ks
mletý
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 2 ks
mléko 250 ml
mouka pšeničná hladká 275 g
kakao 40 g
čokoládové pecičky 175 g
Na polevu
máslo 50 g
smetana ke šlehání 150 ml
čokoláda na vaření 200 g

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Pečicí nádobu o velikosti 20 x 30 cm a hloubce 5 cm vyložte pečicím papírem. Lze si však přizpůsobit i větší plech pomocí pásu z natřikrát složeného alobalu.

2 V kastrůlku zahřívejte máslo, cukr, melasu, sirup a koření, až se cukr rozpustí, a odstavte. V hrnečku rozpusťte jedlou sodu ve dvou lžících horké vody. Do cukrové směsi zašlehejte vejce, mléko a roztok se sodou. Navrch prosijte mouku s kakaem a zapracujte pomocí dřevěné vařečky. Vmíchejte čokoládové čočky, vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Nechte vychladnout.

3 Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na perník vyndaný z formy.

NĚCO NAVÍC 
Melasu a zlatý sirup můžete nahradit 300 g medu a přidat trochu více mléka. Perník bude mít nepatrně jinou chuť, ale léčivé účinky melasy nahradí léčivé účinky medu a chuťově bude také výtečný.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit