Regionální potravina je projekt, který pomáhá malým českým výrobcům potravin k jejich zviditelnění. Tentokrát se ocenění udělovalo v Jihomoravském kraji, kde o kvalitní potraviny není nouze. Soutěžilo 32 místních výrobců se svými 132 produkty.
Mezi oceněnými výrobky je například Meruňková chilli omáčka hot od Huhuchilli, Speciální hořčice s medem od Aleny Partykové nebo Jogurt jahodový od Šimona Maráka.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje roku 2023 získaly tyto produkty:
-
Masné výrobky tepelně opracované: Uzené krůtí stehno s kostí, řeznictví a uzenářství Štulpovi
- Masné výrobky trvanlivé, tepleně neopracované, konzervy a polokonzervy: Pečené koleno 600 g, Josef Jůza
- Sýry včetně tvarohu: Čerstvý sýr s bylinkovou bruschetou, Markéta Šedivá
- Mléčné výrobky a ostatní: Jogurt jahodový, Šimon Marák
- Pekařské výrobky včetně těstovin: Moravský koláč, Zemědělské družstvo Bulhary
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Pavlova, Prifilom
- Alkoholické a nealkoholické nápoje: Thaya mošt, Thaya vinařství
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Meruňková chilli omáčka Hot HUHUChilli
„Soutěže se účastním již druhým rokem a jsem nadšená, kolik práce a času uspořím marketingem, který za mě Regionální potravina udělá. Ocenění si velmi vážím, otvírá naší farmě spoustu dveří, za co moc děkuji,“ uvedla Markéta Šedivá z Rodinné Ekofarmy Člupy.
„Společnost Řeznictví a uzenářství Štulpovi aktuálně čítá dva zaměstnance. Je poměrně náročné zvládnout konkurenční tlak oproti mnohonásobně větším výrobcům. Naše výrobky připravujeme tradičně a ocenění v soutěži nám napomáhá, se od ostatních výrobců odlišit. Jsme již čtyřnásobnými držiteli ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. A co nám to přineslo? Hrdost a motivaci pro zachování řemesla a pomoc při udržení rodinné tradice. Je velmi uspokojivé vědět, že hodnotitelská komise potvrdila kvalitu našich výrobků a že patříme mezi nejlepší v tak obrovské konkurenci,“ s hrdostí konstatovala Jana Štulpová z Řeznictví a uzenářství Štulpovi.
- Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. O značku Regionální potravina mohou soutěžit producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýše 250 zaměstnanců.
- Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku Regionální potravina zdarma po dobu čtyř let.
- Do 14. ročníku soutěže Regionální potravina přihlásilo své produkty rekordních 456 výrobců z celého Česka.
- Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje.
- Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách Regionální potravina.
Zdroje: tisková mluvčí Regionální potraviny Eva Češpiva, web Regionální potravina, Ministerstvo zemědělství