Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí jogurt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 22
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 817 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 91 g
Tuky 38 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.

Suroviny

čerstvé, plnotučné

Postup

1

V rendlíku na středním plameni promíchejte 1 litr čerstvého plnotučného mléka a 60 g sušeného mléka. Ponořte do tekutiny kuchyňský teploměr a za stálého míchání zahřívejte na 85 °C.

2

Sejměte ze sporáku a nechte za občasného zamíchání odpočívat, až teplota klesne na 45 °C. Vyjměte teploměr a v tekutině rozmíchejte 70 g bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami (např. Hollandia).

3

Směs vlijte do termosky se širokým hrdlem, uzavřete a nechte 4–6 hodin zrát na pracovní ploše, až jogurt ztuhne.

4

Hustý jogurt přendejte do jednoho velkého nebo několika malých uzavíratelných nádob a dejte do chladničky vychladnout. Vydrží v ní až týden.

TIPY K VÝROBĚ JOGURTU

  • Použít můžete plnotučné kravské, ale i kozí nebo ovčí mléko. Nejlépe čerstvé, přímo nadojené.
  • Použijte rendlík s neutrálním povrchem – nerezový nebo smaltovaný.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když po rozmíchání jogurtu v mléce už směs nebudete znovu míchat.
  • Před tím, než směs nalijete do termosky, ji vypláchněte horkou vodou, aby se uvnitř prohřála.
  • Nemáte-li termosku, vlijte jogurtovou směs do dobře uzavíratelné nádoby a uzavřenou ji zabalte do utěrky. Celý balíček uložte na příslušnou dobu do peřin tak, aby byl ze všech stran přikrytý.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...