Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.
Suroviny
Postup
1
V rendlíku na středním plameni promíchejte 1 litr čerstvého plnotučného mléka a 60 g sušeného mléka. Ponořte do tekutiny kuchyňský teploměr a za stálého míchání zahřívejte na 85 °C.
2
Sejměte ze sporáku a nechte za občasného zamíchání odpočívat, až teplota klesne na 45 °C. Vyjměte teploměr a v tekutině rozmíchejte 70 g bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami (např. Hollandia).
3
Směs vlijte do termosky se širokým hrdlem, uzavřete a nechte 4–6 hodin zrát na pracovní ploše, až jogurt ztuhne.
4
Hustý jogurt přendejte do jednoho velkého nebo několika malých uzavíratelných nádob a dejte do chladničky vychladnout. Vydrží v ní až týden.
TIPY K VÝROBĚ JOGURTU
- Použít můžete plnotučné kravské, ale i kozí nebo ovčí mléko. Nejlépe čerstvé, přímo nadojené.
- Použijte rendlík s neutrálním povrchem – nerezový nebo smaltovaný.
- Nejlepších výsledků dosáhnete, když po rozmíchání jogurtu v mléce už směs nebudete znovu míchat.
- Před tím, než směs nalijete do termosky, ji vypláchněte horkou vodou, aby se uvnitř prohřála.
- Nemáte-li termosku, vlijte jogurtovou směs do dobře uzavíratelné nádoby a uzavřenou ji zabalte do utěrky. Celý balíček uložte na příslušnou dobu do peřin tak, aby byl ze všech stran přikrytý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jogurtové pohlazení(7 receptů )