Viscerální tuk je tuk, který se hromadí v dutině břišní a obklopuje orgány. Může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé typy rakoviny. Naštěstí existují způsoby, jak viscerální tuk snížit pouhou změnou stravování.
Omezte sladké potraviny a nápoje
Sladké potraviny a nápoje obsahují spoustu cukru (jednoduchých sacharidů), který způsobuje přibývání na váze. Cukry, které nespálíme během dne při výdeji energie, se ukládají v podobě tuku.
- Jednou čokoládovou tyčinkou navíc načerpáte často kalorický příjem jako z jednoho hlavního jídla, její výživová hodnota je však žalostná. Poslouží pouze jako rychlý zdroj energie.
- Vynechte sladkosti, sladké pečivo, limonády a slazené nápoje.
- Místo toho sáhněte po ovoci a zelenině, která obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu.
Jezte více vlákniny
Když už jsme u té vlákniny, zaměřte se i na to, jestli jí máte dost. Vláknina dokáže zasytit na delší dobu, což může pomoci předejít třeba nočnímu vkrádání se do lednice.
- Je důležitá pro naše trávení. Mezi zdroje vlákniny patří ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, fazole a luštěniny.
[[nid:41429]]
Vybírejte si zdravé tuky
Ne všechny tuky jsou stejné. Vyhýbejte se přepáleným tukům a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.
- Mezi potraviny s obsahem zdravých tuků patří například ořechy, semena, avokádo, tučné ryby a olivový olej.
- Zdravé tuky také zahrnují za studena lisované oleje, které můžete bez obav použít třeba jako zálivku do salátu.
Vyhýbejte se zpracovaným potravinám
Z vysoce průmyslově zpracovaných potravin tělo získává hlavně tzv. rafinované sacharidy a rostlinné tuky nejrůznějších podob a původu – a s nimi spoustu tzv. prázdných kalorií.
- Čím víc zpracovaný je potravinářský výrobek, tím víc se vzdaluje od přirozeného jídla a tím míň mikroživin obsahuje.
- Sušenky, pečivo, trvanlivé produkty, předpřipravené výrobky, polotovary s hromadou surovin ve složení a složitým výrobním procesem za sebou přispívají k hromadění viscerálního tuku a dalším zdravotním problémům.
- Zaměřte na konzumaci nebo vlastní zpracování původních nezpracovaných přirozených potravin.
Pijte hodně vody
Pití dostatečného množství vody vám pomůže udržet hydrataci, která je důležitá pro trávení i celkové zdraví.
- Denní příjem tekutin u zdravého dospělého člověka by tak měl činit okolo 2 až 3 litrů v závislosti na fyzické aktivitě.
Omezte konzumaci alkoholu
Alkohol je vysoce kalorický a našemu zdraví neprospívá ani kapka. Může také zvyšovat riziko dalších zdravotních problémů, jako jsou onemocnění jater a některé typy rakoviny.
- Ženy by měly pít maximálně 25 gramů alkoholu, což jsou zhruba dvě malá piva nebo tři decilitry vína a muži 45 gramů alkoholu za den.
Neexistuje ale dieta, která by vás zbavila nadobro viscerálního tuku bez cvičení. Proto se snažte každý den pohybovat na čerstvém vzduchu a minimálně třikrát týdně si zacvičte.
Zdroje: Health, Healthline, Women's Health, Healthy