Fermentované vločky jsou nový hit a není se čemu divit – jsou totiž nejen stravitelnější ale také chutnější.
Suroviny
1 Do sklenice nasypte 200 g ovesných vloček a zalijte 600ml vlažné vody.
2 Pokud chcete podpořit mléčnou chuť, ‚naočkujte‘ vločky některým kysaným mléčným výrobkem. K vločkám a vodě přimíchejte 1 lžíci živého jogurtu, podmáslí, kefíru nebo syrovátky, není to ale nutné.
3 Přikryjte hrdlo sklenice plátýnkem a nechte v pokojové teplotě stát 24 hodin. Potom obsah sklenice zamíchejte, aby se zpátky zapracoval škrob, a sceďte – pokud vločky hned nepoužijete, uložte je do chladu, abyste zastavili další kvašení. Vločky lze fermentovat i déle (až 72 hodin), jsou pak výrazně kyselé a nahořklé – tento krok ale doporučujeme jen odvážným experimentátorům.