Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fermentované ovesné vločky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 1
Do 10 minut Velmi snadné Na 200 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 781 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 137 g
Tuky 14 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fermentované vločky jsou nový hit a není se čemu divit – jsou totiž nejen stravitelnější ale také chutnější. Kvašení můžete podpořit také přidáním kefíru, nebo jogurtu s živou kulturou. Fermentované ovesné vločky jsou skvělý základ pro ovesné kaše nebo je přidejte do smoothie či jiné zdravé ovesné pochoutky. Skvěle se doplňuje s oříšky a ovocem.

Suroviny

voda 600 ml
vlažná
nebo podmáslí, kefír či syrovátka (není nutné)

Postup

1

Do sklenice nasypte 200 g ovesných vloček a zalijte 600 ml vlažné vody.

2

Pokud chcete podpořit mléčnou chuť, ‚naočkujte‘ vločky některým kysaným mléčným výrobkem. K vločkám a vodě přimíchejte 1 lžíci živého jogurtu, podmáslí, kefíru nebo syrovátky, není to ale nutné.

3

Přikryjte hrdlo sklenice plátýnkem a nechte v pokojové teplotě stát 24 hodin. Potom obsah sklenice zamíchejte, aby se zpátky zapracoval škrob, a sceďte – pokud vločky hned nepoužijete, uložte je do chladu, abyste zastavili další kvašení. Vločky lze fermentovat i déle (až 72 hodin), jsou pak výrazně kyselé a nahořklé – tento krok ale doporučujeme jen odvážným experimentátorům.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín