0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

5/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1235 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 138 g
Tuky 56 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.

Suroviny

střední, omyté a propíchané
sezamová semínka 2 PL
dýňová semínka 2 ČL
lískové oříšky 2 ČL
loupané, nasekané
olivový olej
panenský
koriandr čerstvý hrst
lístky
Na harissu
chilli paprička 5 ks
červená
olivový olej
česnek 5 stroužků
oloupaných
koření
po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
vinný ocet bílý 1 PL
dobrého červeného
koriandr čerstvý 3 PL
nasekané lístky
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.

2Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.

4Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč