Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.
Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.
Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.
Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.