Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky
Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

5/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1235 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 138 g
Tuky 56 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.

Související recepty

Suroviny

střední, omyté a propíchané
sezamová semínka 2 PL
dýňová semínka 2 ČL
lískové oříšky 2 ČL
loupané, nasekané
olivový olej
panenský
koriandr čerstvý hrst
lístky
Na harissu
červená
olivový olej
česnek 5 stroužků
oloupaných
koření
po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
vinný ocet bílý 1 PL
dobrého červeného
koriandr čerstvý 3 PL
nasekané lístky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.

2

Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3

Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.

4

Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín