Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky
Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

5/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1235 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 138 g
Tuky 56 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.

Suroviny

střední, omyté a propíchané
sezamová semínka 2 PL
dýňová semínka 2 ČL
lískové oříšky 2 ČL
loupané, nasekané
olivový olej
panenský
koriandr čerstvý hrst
lístky
Na harissu
červená
olivový olej
česnek 5 stroužků
oloupaných
koření
po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
vinný ocet bílý 1 PL
dobrého červeného
koriandr čerstvý 3 PL
nasekané lístky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.

2

Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3

Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.

4

Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč