Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Pečené batáty s harissovým jogurtem, oříšky a semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1235 kcal
Bílkoviny 38 g
Cukr 138 g
Tuky 56 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li možnost, upečte batáty přímo v uhlících v grilu anebo z ohníčku, stejně jako se to dělává s bramborami. Získají díky tomu nezaměnitelnou kouřovou chuť.

Suroviny

batáty 4 ks
střední, omyté a propíchané nožíkem
jogurt 4 PL
sezamová semínka 2 PL
dýňová semínka 2 ČL
lískové oříšky 2 ČL
loupané, nasekané
olivový olej
panenský
koriandr hrst
lístky
Na harissu
chilli paprička 5 ks
červená
olivový olej
česnek 5 stroužků
oloupaných
koření
po 2 lžičkách celého římského kmínu a semínek koriandru, opražených a umletých
vinný ocet bílý 1 PL
dobrého červeného
koriandr 3 PL
nasekané lístky
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty položte na plech doprostřed trouby a pečte zhruba 1 hodinu hodně doměkka, může to trvat i déle, záleží na velikosti. Když jsou hotové, jsou měkké a mírně poddajné na dotek.

Na harissu propíchejte chilli papričky nožíkem a smažte je ve 3cm vrstvě oleje 2–3 minuty, mají být skoro spálené (budou prskat, ale díky propíchnutí neprasknou). Dejte je do mísy, natěsno zakryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

Pak je oloupejte a zbavte semínek. Potřebujete jen čistou dužinu. V hmoždíři ji roztlučte s česnekem, římským kmínem a koriandrem tak, aby nezbyly žádné kousky. Vmíchejte ocet a vlijte tolik oleje, aby vznikla hladká pasta. Vmíchejte čerstvý koriandr, osolte a opepřete.

Jogurt smíchejte se 2 vrchovatými lžícemi harissy. Semínka a ořechy opražte na pánvi nasucho dozlatova (nepřipalte!), mírně osolte, nechte zchladnout. Upečené batáty podélně nařízněte a dejte na talíře. Na zářezy dejte po lžíci harissového jogurtu, pokapejte olivovým olejem. Ozdobte opraženou směsí a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit