Co by to bylo za svatbu bez dobrého jídla! Dnes si na svatební stůl můžeme poručit takřka cokoli podle našich chutí i vkusu. Dříve byly nevěsty odkázány na omezené zdroje, přesto z nich dokázaly vykouzlit náramnou hostinu. Svatební jídla našich prababiček si můžete připomenout i vy, hodí se na nedělní stůl i jako rychlá večeře po pracovním dni.
Polévka jako lahodný a nejlevější způsob, jak nakrmit dav
Dnešní novomanželé společně jedí tradiční knedlíčkovou polévku z jedné lžíce jako symbol schopnosti spolupracovat a rozdělit se. V dobách našich předků byly ale polévky leckdy jediným způsobem, jak využít omezenou zásobu surovin a nakrmit všechny příchozí hosty.
- Na chudých svatbách se podávaly nejčastěji vývary, takový hovězí nebo slepičí byl stálicí svatebních tabulí po celá staletí. Výborný je ale i králičí kaldoun s knedlíčky, chybu neuděláte s vývarem z hovězí oháňky ani se slepičí polévkou s nudlemi.
- Na bohatých svatbách se podávaly polévky hned tři. Oblíbené byly zeleninové polévky, do které se daly využít všechny přebytky úrody. Roli hrálo hlavně roční období, taková jarní zeleninová polévka je plná mladé svěží zeleniny, zatímco dýňová polévka vás na podzim parádně zahřeje.
- Svatebčané si pochutnávali také na polévce s kroupami, výborná je jáhlová polévka nebo zakvrdlenka, která svůj název nese po zavářce do polévky, která se do hotové polévky jednoduše zakvrdlá.
Tradiční masová jídla přežila dodnes
Maso jako důležitý zdroj bílkovin nesměl chybět ani na svatební hostině. Maso se podávalo nejčastěji vařené či pečené hovězí nebo drůbeží, jídelníček našich předků sestával i z ryb či vepřového. Ryby měly velký úspěch také jako uzené maso, které se naporcované na menší kousky dalo fermentovat nebo nakládat.
- Hovězí svíčková na smetaně je hvězdou každé slavnostní události, naši předci si pochutnávali na kombinaci hovězího masa a kávy, zaručený úspěch sklizí žebírka, zkuste třeba pečená hovězí žebra s květákovým pyré.
- Žebírka jsou výborná i ve své vepřové podobě, taková žebírka s jablečným křenem ocení i fajnšmekři, podobně jako lahodnou kombinaci vepřové pečeně, zázvoru a piva.
- Různé druhy masa se dají kombinovat. Masomilci si pochutnají na živánské pečeni ze svíčkové, panenky a telecí kýty. U telecího masa ještě zůstaneme, s minimem surovin se blýsknete vynikajícím dušeným telecím na šalvěji.
Luštěniny a obiloviny patří i na slavnostní tabuli
Hojně zastoupené byly v historii vždy také luštěniny a obiloviny. Obě suroviny mají opravdu pestré využití, hodí se do salátů, polévek i jako hlavní chody. Jejich kombinací totiž získáte všechny potřebné bílkoviny. Zkuste je před dalším zpracováním naklíčit nebo fermentovat, tak, jak to dělaly už naše prababičky.
- Valašský kontrabáš známe v jeho původní podobě i dnes, oblíbený byl také jahelník připravovaný naslano se zelím i nasladko se švestkami, nastavovaná kaše s ječnými kroupami nebo grenadýrský pochod.
- Za luštěniny hrála prim na svatebních tabulích čočka nebo hrách. Z opraženého naklíčeného hrachu se vařila pučálka, kombinací hrachu a krup vznikl šoulet a když se hrách v nahradil fazolemi, vznikl pokrm s poetickým názvem kočičí tanec neboli šumajstr.
Zelenina čerstvá i nakládaná
V letním a podzimním období se stoly prohýbaly zeleninou. Podobně jako obiloviny či luštěniny, i zelenina je velmi tvárná co do způsobu zpracování a uchování. Na svatebních hostinách se objevovala syrová, vařená, pečená i nakládaná, během sezóny nesměly chybět na stole pokrmy z čerstvých hub.
- Základní zeleninou našich předků byl tuřín, dnes opomíjená surovina, která má přitom v kuchyni pestré využití. Výborně chutná šťouchaný s karotkou nebo kombinaci s celerem a koriandrem.
- Nechyběla ani řepa, která pro svou nasládlou chuť našla uplatnění i při pečení sladkých dezertů. Skvěle se vyjímá třeba v salátu s čočkou a rýží a takový čokoládový koláč s řepou rozhodně stojí za hřích.
- Velmi rozšířené bylo také zelí, obvykle kysané. Servírovat ho můžete třeba s bramborem a masovými koulemi jako rychlou večeři, do vynikajícího bramborového salátu nebo jako příloha ke kuřecím řízkům.
- Houby se skvěle hodí jako předkrm. Servírujte je třeba jako houbové škvarky, jako houbový stroganov s toasty nebo vyzkoušejte luxusní houbový tatarák.
Místo svatební dortu kulatý chléb
Žádná svatba se neobejde bez pečiva. Dříve nesměl na slavnostních tabulích chybět kulatý pšeničný nebo žitný chléb. Svým tvarem symbolizoval uzavřený kruh, podobně jako prstýnky, a novomanželé bochník chleba společně zakrojili.
V 19. století ovšem bochník chleba postupně ustoupil svatebnímu dortu, který k nám přišel z viktoriánské Anglie.
- Klasický pšeničnožitný chléb netřeba představovat. Svou slavností tabuli může ozvláštnit i jinými bochníky. Hosty ohromí výborný chléb se sušenými rajčaty, kmínový chléb s pivem nebo zdravý müsli chléb.
- I takový zdánlivě obyčejná surovina, jako je chléb, nabízí netradiční podobu. Vyzkoušejte třeba ořechový chléb, mrkvový chléb nebo jemný mléčný chléb.
Sladká tečka nejen na závěr
Bez svatebních koláčků se neobešlo svatební veselí už ve středověku. Pečivu pak dominoval nevěstinský koláč. Jeho základem byla kulatá buchta, do které se zapichovaly vykrojené figurky. Koláč se zdobil pentlemi a jeho příprava zabrala i několik dní.
- Tradičně se svatební koláčky plní makovou, tvarohovou či ořechovou náplní nebo povidly. Koláčky se připravovaly na mnoho způsobů, jako klasické kulaté s náplní uprostřed, nebo jako šátečky plněné uvnitř.
- Na svatbách se podával také makovec, koblihy, trdelník, střihánky nebo křupance. Sladkého není nikdy dost, určitě ochutnejte třeba skořicové koblihy s jablečnou náplní, perníkový závin zvaný sakrajda nebo jablečný makovec.
Zdroj informací: časopis Apetit, KalorickeTabulky, ČRoOlomouc, JimeJinak, ČRoRegion