Tahle polévka sice není hotová během pár minut, ale chutná bezkonkurenčně. Navíc většinu práce za vás odvede sporák.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C a vložte do ní pekáč s oháňkou, očištěnou překrojenou kořenovou zeleninou a cibulí a vše opečte dohněda, trvá to cca 40 minut.
Maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené, a přidejte koření. Vařte na nízkém plameni aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, pak seberte tuk a přeceďte ho přes hustý cedník. (Část vývaru můžete odlít a nechat na jindy.) Maso oberte a využijte na něco jiného (nebo ho přidejte do polévky).
Řapíkatý celer, pórek a zbylou mrkev nakrájejte na tenké nudličky a v polévce je uvařte doměkka; stačí zhruba 4 minuty.
Kuřecí prsa rozmixujte s bílkem, citronovou šťávou, smetanou, solí a pepřem. Tvarujte nočky a pak je uvařte zvlášť ve vodě. Při podávání je vložte do polévky.