Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1670 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 151 g
Tuky 108 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně ‚chudé‘ jídlo pozvedává smetana na úroveň nebeské many.

Související recepty

Suroviny

brambory 750 g
moučnaté, typ C, oloupané, na kostky
sůl
ječné kroupy 150 g
váha v suchém stavu - uvařené podle návodu na obalu, dobře okapané
máslo 2 PL
smetana ke šlehání 250 ml
ohřátá

1 Brambory zalijte v hrnci vodou, aby hladina sahala těsně nad ně, osolte a vařte asi 15 minut doměkka. Pak je důkladně slijte, můžete je i vrátit na plotnu a nechat odpařit přebytečnou vodu. Potom brambory rozšťouchejte nebo prožeňte lisem a vymíchejte dohladka s ostatními surovinami. Podávejte k pečeným kolenům a čatní.

NĚCO NAVÍC
Namísto ječných krup můžete použít i kroupy z jiných obilovin, popřípadě vařená celá zrna. Od věci není ani loupaná pohanka a novátoři mohou zkusit i quinou. K dostání bývají v prodejnách zdravé výživy a ve farmářských obchodech. Široký sortiment nabízí například Country Life nebo značka PROBIO.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit