Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1670 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 151 g
Tuky 108 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně ‚chudé‘ jídlo pozvedává smetana na úroveň nebeské many.

Suroviny

brambory 750 g
moučnaté, typ C, oloupané, na kostky
sůl
ječné kroupy 150 g
váha v suchém stavu - uvařené podle návodu na obalu, dobře okapané
máslo 2 PL
smetana ke šlehání 250 ml
ohřátá

1 Brambory zalijte v hrnci vodou, aby hladina sahala těsně nad ně, osolte a vařte asi 15 minut doměkka. Pak je důkladně slijte, můžete je i vrátit na plotnu a nechat odpařit přebytečnou vodu. Potom brambory rozšťouchejte nebo prožeňte lisem a vymíchejte dohladka s ostatními surovinami. Podávejte k pečeným kolenům a čatní.

NĚCO NAVÍC
Namísto ječných krup můžete použít i kroupy z jiných obilovin, popřípadě vařená celá zrna. Od věci není ani loupaná pohanka a novátoři mohou zkusit i quinou. K dostání bývají v prodejnách zdravé výživy a ve farmářských obchodech. Široký sortiment nabízí například Country Life nebo značka PROBIO.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit