Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší slepičí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 48
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 96507 kcal
Bílkoviny 1909 g
Sacharidy 39 g
Tuky 1700 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silný slepičí vývar dokáže postavit na nohy. Ať už vás trápí nějaká viróza, nebo jen máte chuť na poctivou polévku, připravte si tuto slepičí polévku – klasická, vonící, úžasná. Za trochu péče se mnohonásobně odvděčí!

Suroviny

středně velká se slupkou
celer 50 g
mrkev 150 g
petržel 40 g
sůl
pepř celý 2 kuličky
nudle 2 hrsti
nejlépe domácí
pepř
mletý
zázvor (mletý) 1 špetka
na dochucení
petrželka 1 ks
sekaná, na ozdobu

Postup

1

Očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídla i stehna v kloubu nakrojte nebo nastřihněte kuchyňskými nůžkami.

2

Maso vložte do dostatečně velkého hrnce. Zalijte asi litrem a půl mírně ohřáté vody, osolte, přidejte rozkrojenou cibuli, kousek mrkve a celeru a kuličky pepře.

3

Uveďte do varu, zmírněte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba dvě hodiny; zjistěte vpichem vidličky do stehna, zda už je slepice měkká. S vařením nespěchejte a hlavně nevařte zprudka – vývar by zbytečně přišel o většinu vůně a chuti! Během varu vystupuje tuk na povrch; můžete ho odebírat malou naběračkou.

4

Hotový vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso ze slepice oberte a část vraťte do polévky. Vaříte-li vývar předem, nechte ho vychladnout a z povrchu seberte větší část tuku (nevyhazovat, využití viz dále nebo jako základ jíšky).

5

Zbylou zeleninu jemně pokrájejte nebo nahrubo nastrouhejte. Chcete-li zvýraznit její chuť a barvu, osmahněte ji na troše odebraného tuku, zalijte vývarem a polévku deset až patnáct minut povařte.

6

Nudle povařte zvlášť v mírně osolené vodě a přidejte do polévky až na závěr (polévka díky tomu zůstane čirá). Podle chuti osolte, opepřete, poprašte zázvorem (dodá vůni jako od babičky) a podávejte posypané petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

13.01.2009 21:23
Jenom bych chtěla poopravit - slupka cibule nezvýrazní chuť polévky, ale její barvu...
12.02.2008 11:15
Recept se nachází v č.6/07, str.65

Apetit magazín