Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší slepičí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 48
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 96507 kcal
Bílkoviny 1909 g
Sacharidy 39 g
Tuky 1700 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silný slepičí vývar dokáže postavit na nohy. Ať už vás trápí nějaká viróza, nebo jen máte chuť na poctivou polévku, připravte si tuto slepičí polévku – klasická, vonící, úžasná. Za trochu péče se mnohonásobně odvděčí!

Suroviny

středně velká se slupkou
celer 50 g
mrkev 150 g
petržel 40 g
sůl
pepř celý 2 kuličky
nudle 2 hrsti
nejlépe domácí
pepř
mletý
zázvor (mletý) 1 špetka
na dochucení
petrželka 1 ks
sekaná, na ozdobu

Postup

1

Očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídla i stehna v kloubu nakrojte nebo nastřihněte kuchyňskými nůžkami.

2

Maso vložte do dostatečně velkého hrnce. Zalijte asi litrem a půl mírně ohřáté vody, osolte, přidejte rozkrojenou cibuli, kousek mrkve a celeru a kuličky pepře.

3

Uveďte do varu, zmírněte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba dvě hodiny; zjistěte vpichem vidličky do stehna, zda už je slepice měkká. S vařením nespěchejte a hlavně nevařte zprudka – vývar by zbytečně přišel o většinu vůně a chuti! Během varu vystupuje tuk na povrch; můžete ho odebírat malou naběračkou.

4

Hotový vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso ze slepice oberte a část vraťte do polévky. Vaříte-li vývar předem, nechte ho vychladnout a z povrchu seberte větší část tuku (nevyhazovat, využití viz dále nebo jako základ jíšky).

5

Zbylou zeleninu jemně pokrájejte nebo nahrubo nastrouhejte. Chcete-li zvýraznit její chuť a barvu, osmahněte ji na troše odebraného tuku, zalijte vývarem a polévku deset až patnáct minut povařte.

6

Nudle povařte zvlášť v mírně osolené vodě a přidejte do polévky až na závěr (polévka díky tomu zůstane čirá). Podle chuti osolte, opepřete, poprašte zázvorem (dodá vůni jako od babičky) a podávejte posypané petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

13.01.2009 21:23
Jenom bych chtěla poopravit - slupka cibule nezvýrazní chuť polévky, ale její barvu...
12.02.2008 11:15
Recept se nachází v č.6/07, str.65

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...