Nejlepší slepičí polévka

Nejlepší slepičí polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 96500 kcal
Bílkoviny 1909 g
Sacharidy 38 g
Tuky 1700 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická, vonící, úžasná. Za trochu péče se mnohonásobně odvděčí!

Suroviny

slepice 1 ks
cibule 1 ks
středně velká se slupkou
celer 50 g
mrkev 150 g
petržel 40 g
sůl
pepř celý 2 kuličky
nudle 2 hrsti
nejlépe domácí
pepř
mletý
zázvor (mletý) špetka
na dochucení
petrželka 1 ks
sekaná, na ozdobu

1 Očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídla i stehna v kloubu nakrojte nebo nastřihněte kuchyňskými nůžkami. Maso vložte do dostatečně velkého hrnce. Zalijte asi litrem a půl mírně ohřáté vody, osolte, přidejte rozkrojenou cibuli, kousek mrkve a celeru a kuličky pepře.

2 Uveďte do varu, zmírněte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba dvě hodiny; zjistěte vpichem vidličky do stehna, zda už je slepice měkká. S vařením nespěchejte a hlavně nevařte zprudka – vývar by zbytečně přišel o většinu vůně a chuti! Během varu vystupuje tuk na povrch; můžete ho odebírat malou naběračkou.

3 Hotový vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso ze slepice oberte a část vraťte do polévky. Vaříte-li vývar předem, nechte ho vychladnout a z povrchu seberte větší část tuku (nevyhazovat, využití viz dále nebo jako základ jíšky).

4 Zbylou zeleninu jemně pokrájejte nebo nahrubo nastrouhejte. Chcete-li zvýraznit její chuť a barvu, osmahněte ji na troše odebraného tuku, zalijte vývarem a polévku deset až patnáct minut povařte. Nudle povařte zvlášť v mírně osolené vodě a přidejte do polévky až na závěr (polévka díky tomu zůstane čirá). Podle chuti osolte, opepřete, poprašte zázvorem (dodá vůni jako od babičky) a podávejte posypané petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

Anonym

Jenom bych chtěla poopravit - slupka cibule nezvýrazní chuť polévky, ale její barvu...

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit