Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1721 kcal
Bílkoviny 139 g
Cukr 132 g
Tuky 62 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šťavnaté kuřecí maso zabalené v křupavém kabátku je absolutní sázkou na jistotu. Tyhle řízky budou zbožňovat děti i dospělí!

Suroviny

kuřecí prsa 4 ks
bez kůže
škrob 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
2 hrnek
kukuřičné vločky nasekané, nikoli drcené
olivový olej 2 PL
Na pastinákové brambory
brambory 4 ks
střední, oloupané, nakrájené na kostky
mléko 1 hrnek
lze použít i smetana na vaření (12%)
pažitka
nasekaná, lze nahradit i petrželkou, na posypání
Na zelný salát
zelí červené 1 ks
malé, mladé, nakrouhané najemno
mrkev 1 ks
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
pažitka 2 PL
čerstvá, nasekaná
ocet 2 ČL
vinný, destilovaný, lze nahradit i citronovou šťávou
krupicový cukr 1 ČL
mléko 1 hrnek

1 Brambory a pastinák zalijte v rendlíku vodou, aby byly těsně ponořené. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut, dokud nebude všechno měkké. Slijte, vmíchejte mléko, dochuťte solí a pepřem, posypte bylinkami a udržujte v teple do doby podávání.

2 Zelí, mrkev, pažitku, ocet, cukr, 1/4 lžičky soli a pepře a 1/2 hrnku mléka promíchejte v míse a odložte.

3 Předehřejte troubu na 210°C. Kuřecí prsa posypte směsí kukuřičného škrobu, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Potom je smočte ve vejcích a obalte v nasekaných kukuřičných vločkách. Litinovou pánev vhodnou do trouby rozpalte, vlijte na ni rovnoměrně olej a opečte řízky z obou stran 1–2 minuty. Potom vložte do rozpálené trouby a pečte cca 7 minut, dokud nebude maso pevné na dotek. Podávejte nakrájené na proužky, se zelným salátem a pastinákovými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Syrové zelí je zdravé a krásně křupavé, musí být ale opravdu mladé, pokud máte starší hlávku, bude zelí tuhé. Jestli je nechcete spařit horkou vodou a pak vychladit, můžete nakrouhané zelí s trochou soli důkladně pomačkat rukama nebo potlouct třeba válečkem na nudle či hladkou stranou paličky na maso. Pak ho nechte chvilku odležet a můžete zpracovat do salátu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit