0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1721 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 132 g
Tuky 62 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté kuřecí maso zabalené v křupavém kabátku je absolutní sázkou na jistotu. Tyhle řízky budou zbožňovat děti i dospělí!

Suroviny

kuřecí prsa 4 ks
bez kůže
škrob 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
2 hrnek
kukuřičné vločky nasekané, nikoli drcené
olivový olej 2 PL
Na pastinákové brambory
brambory 4 ks
střední, oloupané, nakrájené na kostky
mléko 1 hrnek
lze použít i smetana na vaření (12%)
pažitka
nasekaná, lze nahradit i petrželkou, na posypání
Na zelný salát
zelí červené 1 ks
malé, mladé, nakrouhané najemno
mrkev 1 ks
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
pažitka 2 PL
čerstvá, nasekaná
ocet 2 ČL
vinný, destilovaný, lze nahradit i citronovou šťávou
krupicový cukr 1 ČL
mléko 1 hrnek

Postup

1

Brambory a pastinák zalijte v rendlíku vodou, aby byly těsně ponořené. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut, dokud nebude všechno měkké. Slijte, vmíchejte mléko, dochuťte solí a pepřem, posypte bylinkami a udržujte v teple do doby podávání.

2

Zelí, mrkev, pažitku, ocet, cukr, 1/4 lžičky soli a pepře a 1/2 hrnku mléka promíchejte v míse a odložte.

3

Předehřejte troubu na 210°C. Kuřecí prsa posypte směsí kukuřičného škrobu, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Potom je smočte ve vejcích a obalte v nasekaných kukuřičných vločkách. Litinovou pánev vhodnou do trouby rozpalte, vlijte na ni rovnoměrně olej a opečte řízky z obou stran 1–2 minuty.

4

Potom vložte do rozpálené trouby a pečte cca 7 minut, dokud nebude maso pevné na dotek. Podávejte nakrájené na proužky, se zelným salátem a pastinákovými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Syrové zelí je zdravé a krásně křupavé, musí být ale opravdu mladé, pokud máte starší hlávku, bude zelí tuhé. Jestli je nechcete spařit horkou vodou a pak vychladit, můžete nakrouhané zelí s trochou soli důkladně pomačkat rukama nebo potlouct třeba válečkem na nudle či hladkou stranou paličky na maso. Pak ho nechte chvilku odležet a můžete zpracovat do salátu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit