Maso nejspíš potěší hlavně pány, neotřelé přílohy zase dámy...
Suroviny
Postup
Všechny suroviny na marinádu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Žebra do ní naložte a nechte v chladničce marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom je dejte do pekáče i s marinádou, přiklopte, vložte do trouby a pečte při 120°C cca 6 hodin, až bude maso zcela měkké. Podle potřeby podlévejte vodou.
Pak žebra odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180°C a pečte ještě cca 20 minut, až kůrčička zkaramelizuje – podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.
Mezitím připravte květák. Růžičky květáku a brambory dejte do rendlíku, zalijte mlékem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, zašlehejte smetanu a máslo a dochuťte solí a pepřem. Propasírujte přes jemné síto. Uchovejte horké.
Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Těsně před podáváním je v pánvi na 1 lžíci oleje zprudka opečte, osolte a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte se žebry a květákovým pyré.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čas na pomalé pečení, lze žebra předvařit v osolené vodě téměř doměkka. Marinujte až poté a pečte na 180°C cca 1 hodinu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů)
- Luxusní nedělní menu(4 recepty)
- 8 receptů na hovězí žebra: luxusní BBQ žebírka i dlouho tažený vývar(8 receptů)
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů)