Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou

Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3259 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 305 g
Tuky 205 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Maso nejspíš potěší hlavně pány, neotřelé přílohy zase dámy... 

Suroviny

2 kg
hovězí masitá žebra nasekaná na 10-15 cm kousky
Na marinádu
švestková povidla 300 ml
česnek 4 stroužek
oloupaný
1 ČL
uzená paprika mletá
slunečnicový olej 100 ml
navíc na řepu
5 PL
kvalitní kečup
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na květák
květák 1 ks
rozebraný na růžičky
brambory 2 ks
větší, varný typ B či C, oloupané, nakrájené
mléko 1 l
smetana 200 ml
máslo 2 PL
Na řepu
červená řepa 2 ks
střední,uvařená doměkka, vychladlá
balzamikový ocet 2 PL

1 Všechny suroviny na marinádu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Žebra do ní naložte a nechte v chladničce marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom je dejte do pekáče i s marinádou, přiklopte, vložte do trouby a pečte při 120°C cca 6 hodin, až bude maso zcela měkké. Podle potřeby podlévejte vodou. Pak žebra odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180°C a pečte ještě cca 20 minut, až kůrčička zkaramelizuje – podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.

2 Mezitím připravte květák. Růžičky květáku a brambory dejte do rendlíku, zalijte mlékem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, zašlehejte smetanu a máslo a dochuťte solí a pepřem. Propasírujte přes jemné síto. Uchovejte horké.

3 Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Těsně před podáváním je v pánvi na 1 lžíci oleje zprudka opečte, osolte a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte se žebry a květákovým pyré.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li čas na pomalé pečení, lze žebra předvařit v osolené vodě téměř doměkka. Marinujte až poté a pečte na 180°C cca 1 hodinu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit