Snídaňové müsli v podobě voňavého pečiva. Přesně takový je tento netradiční chléb se sušeným ovocem a semínky.
Suroviny
Postup
Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte mléko, med, vločky, kokos, otruby, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Přilijte 200ml vlažné vody a prohněťte nebo promíchejte, vznikne lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte a těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout (nebo jej můžete dát přes noc do lednice).
K vykynutému těstu v míse přisypte sušené ovoce, ořechy a semínka a prohněťte. Na pomoučněné pracovní ploše chléb vytvarujte do koule a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě jednou nakynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Troubu předehřejte na 190°C. Vykynutý bochník potřete mlékem a posypte vločkami, kokosem a slunečnicovými semínky. Chléb nahoře párkrát nařízněte nožem a dejte péct na 40–45 minut. Správně upečený chléb je zlatavý a při poklepání na spodní stranu zní dutě.
Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem, marmeládou, džemem, arašídovým máslem... Skvělý je ale i jen tak opečený nasucho v toustovači nebo na másle na pánvičce.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.