Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Müsli chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1 pecen

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4133 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 614 g
Tuky 127 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaňové müsli v podobě voňavého pečiva. Přesně takový je tento netradiční chléb se sušeným ovocem a semínky.

Suroviny

mouka špaldová hladká 450 g
droždí sušené 1 PL
mléko 150 ml
plnotučné, vlažné + trocha na potření
med 4 PL
jemné + na posypání
+ na posypání
otruby 50 g
ovesné
skořice 1,5 ČL
sušené meruňky 75 g
pokrájené
datle 75 g
pokrájené
sultánky
sušené brusinky 50 g
ořechy 100 g
lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, mandle...
slunečnicová semínka 25 g
+ na posypání

Postup

1

Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte mléko, med, vločky, kokos, otruby, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Přilijte 200ml vlažné vody a prohněťte nebo promíchejte, vznikne lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte a těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout (nebo jej můžete dát přes noc do lednice).

2

K vykynutému těstu v míse přisypte sušené ovoce, ořechy a semínka a prohněťte. Na pomoučněné pracovní ploše chléb vytvarujte do koule a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě jednou nakynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Vykynutý bochník potřete mlékem a posypte vločkami, kokosem a slunečnicovými semínky. Chléb nahoře párkrát nařízněte nožem a dejte péct na 40–45 minut. Správně upečený chléb je zlatavý a při poklepání na spodní stranu zní dutě.

4

Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem, marmeládou, džemem, arašídovým máslem... Skvělý je ale i jen tak opečený nasucho v toustovači nebo na másle na pánvičce.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...