0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Müsli chléb

Müsli chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Müsli chléb

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 pecen

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4133 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 614 g
Tuky 127 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaňové müsli v podobě voňavého pečiva. Přesně takový je tento netradiční chléb se sušeným ovocem a semínky.

Suroviny

mouka špaldová hladká 450 g
droždí sušené 1 PL
mléko 150 ml
plnotučné, vlažné + trocha na potření
med 4 PL
ovesné vločky 50 g
jemné + na posypání
kokos strouhaný 50 g
+ na posypání
otruby 50 g
ovesné
jedlá soda 2 ČL
skořice 1.5 ČL
sušené meruňky 75 g
pokrájené
datle 75 g
pokrájené
rozinky 50 g
sultánky
sušené brusinky 50 g
ořechy 100 g
lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, mandle...
slunečnicová semínka 25 g
+ na posypání

Postup

1

Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte mléko, med, vločky, kokos, otruby, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Přilijte 200ml vlažné vody a prohněťte nebo promíchejte, vznikne lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte a těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout (nebo jej můžete dát přes noc do lednice).

2

K vykynutému těstu v míse přisypte sušené ovoce, ořechy a semínka a prohněťte. Na pomoučněné pracovní ploše chléb vytvarujte do koule a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě jednou nakynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Vykynutý bochník potřete mlékem a posypte vločkami, kokosem a slunečnicovými semínky. Chléb nahoře párkrát nařízněte nožem a dejte péct na 40–45 minut. Správně upečený chléb je zlatavý a při poklepání na spodní stranu zní dutě.

4

Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem, marmeládou, džemem, arašídovým máslem... Skvělý je ale i jen tak opečený nasucho v toustovači nebo na másle na pánvičce.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit