Kysané zelí sice spojujeme hlavně s uzeným a vepřovým masem, ale stejně dobře se dá kombinovat také s mletým hovězím nebo jehněčím masem.
Suroviny
hovězí maso mleté
400
g
vejce
1
ks
lehce prošlehané
strouhanka
50
g
z čerstvého pečiva
mléko
40
ml
jablečný ocet
2
ČL
cibule
½
ks
malá, nadrobno
kmín
½
ČL
sůl
½
ČL
olej
1
PL
brambory vařené
450
g
na plátky
zelí kysané
450
g
včetně láku
petrželka
na posypání, nemusí být
Postup
1
V míse důkladně smíchejte maso, vejce, strouhanku, mléko podle potřeby, cibuli, ocet, kmín a sůl. Z hmoty vytvarujte koule o průměru asi 4 cm.
2
Do těžkého kastrolu nebo hluboké pánve nalijte olej a na středním ohni v něm opečte masové koule dohněda.
3
Přidejte brambory a zelí a pořádně promíchejte, dbejte při tom na to, aby se brambory moc nepolámaly. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a 15–20 minut prohřívejte.
4
Podávejte posypané petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- 13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu(13 receptů )
- Jednoduché, rychlé a výtečné. 26 receptů na různé masové kuličky, které zvládne každý(26 receptů )
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů )