Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné 3-4 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5752 kcal
Bílkoviny 195 g
Cukr 766 g
Tuky 189 g
Vláknina 122 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jednoduché a víceúčelové těsto, ze kterého můžete upéct lahodný bílý chléb, pletýnky i bochánky, podobné, jaké si můžete dát v pražském Bakeshopu.

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
čerstvé
mléko 500 ml
mouka pšeničná hladká 1 kg
+ trocha na posypání plochy
krupicový cukr 100 g
sůl 20 g
vejce 2 ks
máslo 150 g
rozpuštěné
Na potření
vejce 1 ks
rozmíchané v troše vody
Na posypání
mák celý
kmín
fenykl
lze nahradit anýzem či sezamovými semínky

1Droždí rozdrobte do misky (kovová dobře vede teplo) a zalijte ho trochou mléka; mělo by mít tělesnou teplotu, tedy okolo 38°C. Na teplejším místě bez průvanu ho nechte asi čtvrt hodiny vzejít – směs bude připomínat napěněnou kašičku. Mezitím si připravte robot nebo zadělávací mísu.

2Hnětačem či ručně promíchejte cukr, sůl, máslo, mléko a případně sirup (viz tipy), ale jen tak, aby se směs spojila. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku i vzešlé droždí a nechte deset až patnáct minut propracovávat střední rychlostí. Při ručním hnětení počítejte nejméně s dvaceti minutami.

3Prohnětené těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní plochu (pekařům nejvíc vyhovuje dřevěná) a znovu je důkladně propracujte. Pak nechte na teplém místě hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Těsto rozdělte na několik dílů podle toho, kolik tvarů zpracováváte a jaké.

4Propracované těsto vložte do formy na biskupský chlebíček a konečky prstů je upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin formy. Nechte je na teplém místě znovu vykynout (tentokrát stačí zhruba čtvrt hodiny). Potřete rozmíchaným vejcem a pečte asi půl hodiny dozlatova.

5Pokud chcete kromě chleba ještě tvarovat různé pletýnky, zbylé těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše. Danielle používá pravítko a pekařskou škrabku, aby nakrájela stejnoměrné pruhy. Ty pak válením zakulatí a pořádně prohněte, aby ji při tvarování poslouchaly.

6Pletýnky vznikají z jediného válečku těsta. Zatočte je do smyčky a konce provlékněte, abyste získali pletýnku. Na kónické žemle (briošky) vytvarujte tři kuličky velké asi jako pingpongový míček a vtlačte je do důlků formy na muffiny. Nechte ještě krátce, asi čtvrt hodiny, kynout.

7Vykynuté pečivo potřete vejcem a posypte podle vlastní chuti a fantazie. Stejně jako chléb je vložte do trouby a pečte, až dobře vyběhne a zezlátne (asi 15 minut). Nespotřebujete-li je ihned, můžete je uchovat v mrazáku. Rozpékejte potřené trochou vody v běžné či mikrovlnné troubě.

SPRÁVNÉ KYNUTÍ
Chléb kyne dvakrát; při prvním kynutí mu dopřejte expanzi až na dvojnásobek původního objemu, což trvá okolo hodiny. Nicméně přesná doba velmi závisí na teplotě prostředí, aktivitě kvasnic i počasí. Před prvním kynutím potřete těsto trochou oleje, aby povrch nevyschl a nepopraskal. Při druhém už těstu dopřejte jen čtvrthodinku; důlek po tlaku prstu by se měl hned vyrovnat.

Tipy od Danielle

  • Příprava domácího chleba je mimořádně uspokojivá záležitost i proto, že si s těstem můžete skvěle vyhrát. Většina lidí brzy zjistí, jak uklidňující práce s těstem je – a jak je příjemné mít byt plný vůně poctivého domácího chleba.
  • Těsto potřebuje pevnou ruku! Aby bylo skutečně tvárné, klidně mu naplácejte a pořádně ho vybouchejte o pracovní plochu. Čím poddajnější bude, tím lépe se bude tvarovat. Nebojte se ho, pánem jste tu vy!
  • Zajímavou chuť těstu dodá tmavý řepný sirup nebo melasa; do uvedené dávky stačí tak dvě lžíce.
  • Žádná trouba nehřeje úplně rovnoměrně. Proto je dobré plech zhruba v polovině pečení otočit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit