Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné 3-4 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5752 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 766 g
Tuky 189 g
Vláknina 122 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a víceúčelové těsto, ze kterého můžete upéct lahodný bílý chléb, pletýnky i bochánky, podobné, jaké si můžete dát v pražském Bakeshopu.

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
čerstvé
mléko 500 ml
mouka pšeničná hladká 1 kg
+ trocha na posypání plochy
krupicový cukr 100 g
sůl 20 g
vejce 2 ks
máslo 150 g
rozpuštěné
Na potření
vejce 1 ks
rozmíchané v troše vody
Na posypání
mák celý
kmín
fenykl
lze nahradit anýzem či sezamovými semínky

1Droždí rozdrobte do misky (kovová dobře vede teplo) a zalijte ho trochou mléka; mělo by mít tělesnou teplotu, tedy okolo 38°C. Na teplejším místě bez průvanu ho nechte asi čtvrt hodiny vzejít – směs bude připomínat napěněnou kašičku. Mezitím si připravte robot nebo zadělávací mísu.

2Hnětačem či ručně promíchejte cukr, sůl, máslo, mléko a případně sirup (viz tipy), ale jen tak, aby se směs spojila. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku i vzešlé droždí a nechte deset až patnáct minut propracovávat střední rychlostí. Při ručním hnětení počítejte nejméně s dvaceti minutami.

3Prohnětené těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní plochu (pekařům nejvíc vyhovuje dřevěná) a znovu je důkladně propracujte. Pak nechte na teplém místě hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Těsto rozdělte na několik dílů podle toho, kolik tvarů zpracováváte a jaké.

4Propracované těsto vložte do formy na biskupský chlebíček a konečky prstů je upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin formy. Nechte je na teplém místě znovu vykynout (tentokrát stačí zhruba čtvrt hodiny). Potřete rozmíchaným vejcem a pečte asi půl hodiny dozlatova.

5Pokud chcete kromě chleba ještě tvarovat různé pletýnky, zbylé těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše. Danielle používá pravítko a pekařskou škrabku, aby nakrájela stejnoměrné pruhy. Ty pak válením zakulatí a pořádně prohněte, aby ji při tvarování poslouchaly.

6Pletýnky vznikají z jediného válečku těsta. Zatočte je do smyčky a konce provlékněte, abyste získali pletýnku. Na kónické žemle (briošky) vytvarujte tři kuličky velké asi jako pingpongový míček a vtlačte je do důlků formy na muffiny. Nechte ještě krátce, asi čtvrt hodiny, kynout.

7Vykynuté pečivo potřete vejcem a posypte podle vlastní chuti a fantazie. Stejně jako chléb je vložte do trouby a pečte, až dobře vyběhne a zezlátne (asi 15 minut). Nespotřebujete-li je ihned, můžete je uchovat v mrazáku. Rozpékejte potřené trochou vody v běžné či mikrovlnné troubě.

SPRÁVNÉ KYNUTÍ
Chléb kyne dvakrát; při prvním kynutí mu dopřejte expanzi až na dvojnásobek původního objemu, což trvá okolo hodiny. Nicméně přesná doba velmi závisí na teplotě prostředí, aktivitě kvasnic i počasí. Před prvním kynutím potřete těsto trochou oleje, aby povrch nevyschl a nepopraskal. Při druhém už těstu dopřejte jen čtvrthodinku; důlek po tlaku prstu by se měl hned vyrovnat.

Tipy od Danielle

  • Příprava domácího chleba je mimořádně uspokojivá záležitost i proto, že si s těstem můžete skvěle vyhrát. Většina lidí brzy zjistí, jak uklidňující práce s těstem je – a jak je příjemné mít byt plný vůně poctivého domácího chleba.
  • Těsto potřebuje pevnou ruku! Aby bylo skutečně tvárné, klidně mu naplácejte a pořádně ho vybouchejte o pracovní plochu. Čím poddajnější bude, tím lépe se bude tvarovat. Nebojte se ho, pánem jste tu vy!
  • Zajímavou chuť těstu dodá tmavý řepný sirup nebo melasa; do uvedené dávky stačí tak dvě lžíce.
  • Žádná trouba nehřeje úplně rovnoměrně. Proto je dobré plech zhruba v polovině pečení otočit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Anonym

Peču ho ráda, jen hned na začátku je dobré do mouky zamíchat 100 g rozinek... Teprve pak je to to pravé pochutnání ;)

Anonym

teď jsem se podívala znovu na množství ingrediencí - obyčejně peču z poloviční dávky, tuku dávám ještě míň (na 500 g mouky 250 ml mléka, 1 vejce a dvě lžíce cukru, lžička instantního droždí (asi čtvrtka kostky) a jen 50 g rozehřáté hery

Anonym

nemáte prosím skúsenosť s pečením tohoto chleba v domácej pekárni? Alebo to radšej neriskovať a upiecť ho v rúre?

Anonym

Kvások si pripravím mimo pekáreň, zato miesenie jej zverím bez zaváhania :o) Cesta je toľko, že nadvihuje vrchnák pekárne. Polovica cesta by sa určite mohla nechať upiect, ale toto cesto sa mi výborne osvedčilo na pečivo. Pečiem ho v rúre spolu s nádobou s vodou, aby nevyschlo ;-)

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit