Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sakrajda neboli perníkový závin

Tahle lahoda je skvělá čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Lze ji upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 nohavici
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 200 g pšeničné hladké mouky + navíc na podsypání
    • 100 g jemné celozrnné žitné mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • 220 g moučkového cukru + navíc na pocukrování
    • 2 lžíce medu
    • 1 vejce + další na potření
    • 60 g másla, změklého + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
    • 1 lžíce rumu či tuzemáku + navíc na pokropení
    • mléko na případné rozředění
    • povidla na potření (cca 250–300 g)
    • 190 g vlašských ořechů, menší část na posypání nasekaná nahrubo, zbytek jemně namletý

Příprava jídla

1 Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření. Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

2 Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm. Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly. Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

3 Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne. Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarožník s ostružinami

Budětické pouťové koláče

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Přidat komentář