Sakrajda je staročeský moučník, který skvěle chutná čerstvý, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Perníkový závin s povidly a ořechy lze upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví. Trochu netradiční, ale o to lahodnější kombinace chutí.
Suroviny
Postup
Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření.
Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka.
Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.
Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm.
Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly.
Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne.
Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu.
Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.