0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 nohavici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4981 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 669 g
Tuky 199 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahoda je skvělá čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Lze ji upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ navíc na podsypání
mouka žitná celozrnná 100 g
jemná, hladká
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
zázvor (mletý) 0.5 ČL
hřebíček 0.5 ČL
mletý
moučkový cukr 220 g
+ navíc na pocukrování
med 2 PL
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
máslo 60 g
změklé + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
rum 1 PL
či tuzemák + navíc na pokropení
mléko
na případné rozředění
švestková povidla 300 g
na potření
vlašské ořechy 190 g
menší část na posypání, nahrubo, zbytek jemně namletý

1 Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření. Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

2 Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm. Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly. Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

3 Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne. Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit