0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 144
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 nohavici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4981 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 669 g
Tuky 199 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sakrajda je lahoda, která skvěle chutná čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Perníkový závin s povidly a ořechy lze upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví. Trochu netradiční, ale o to lahodnější kombinace chutí. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ navíc na podsypání
mouka žitná celozrnná 100 g
jemná, hladká
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
hřebíček ½ ČL
mletý
moučkový cukr 220 g
+ navíc na pocukrování
med 2 PL
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
máslo 60 g
změklé + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
rum 1 PL
či tuzemák + navíc na pokropení
mléko
na případné rozředění
švestková povidla 300 g
na potření
vlašské ořechy 190 g
menší část na posypání, nahrubo, zbytek jemně namletý

Postup

1

Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření.

2

Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka.

3

Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

4

Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm.

5

Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly.

6

Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

7

Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy.

8

Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne.

9

Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu.

10

Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč