Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá svíčková pečeně

Svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dokonalá svíčková pečeně

4.8/5 Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7744 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 482 g
Tuky 517 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaká je vlastně ta pravá hovězí svíčková..My vám proto krok po kroku předvedeme verzi, která má k ideálu proklatě blízko.

Suroviny

pečeně
slanina 200 g
na klínky
mrkev 3 ks
velká
celer 1 ks
menší
petržel 1 ks
velká
nakládané
hořčice plnotučná 2 PL
ocet 20 ml
na plátky
tymián 1 ČL
sušený
bobkový list 4 ks
nové koření 8 kuliček
slunečnicový olej 200 ml
máslo 120 g
rozdělené na třetiny
krupicový cukr 2 PL
pepř bílý 2 PL
mletý
Navíc
Na zátřepku
mléko 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL

Postup

1

Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.

restování zeleniny na svíčkovou

2

Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.

3

Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.

špikování masa na svíčkovou

4

Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

5

Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.

mixování zeleniny

6

 omáčky>

7

V kastrolu nebo velké pánvi  přiveďte omáčku k varu a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.

dokončení omáčky

8

Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!

Tip Apetitu:

Ozdobné vyšívání
Špikovací jehla do výbavy šéfkuchaře (i aspirujícího amatéra) určitě patří. Slaninu nechte před protahováním ztuhnout v chladničce. Nakrájené úzké proužky uzavřete do jehly a protáhněte masem, v němž se díky mechanismu jehly pěkně usadí. Největší výhoda? Profesionálně vypadající výsledek. Špikovací jehla Tescoma, 55 Kč, k mání v běžné síti domácích potřeb.

Několik kroků k lahodnému úspěchu

  • Promyšlená kombinace zeleniny: Svíčková se absolutně neobejde bez té kořenové: mrkve, celeru, petržele. Ani cibule nesmí chybět. Dále pečení, nikoli dušení masa. Jenom tak se dá dosáhnout opravdu vyvážené chuti, protože si samo maso zachová dostatek šťávy, kterou má správná pečeně mít.
      
  • Brusinky zakleté přímo do omáčky: Jednoduše geniální tah, který (spolu s povařením citronu) dodá svíčkové nezaměnitelnou chuť.
      
  • Také maso z jatečných býků. Je šťavnaté, obsahuje víc bílkovin než kravské a je celkově chutnější.
      
  • Vyvážená kombinace koření a dochucovadel: Použití běžné plnotučné hořčice možná vypadá jako laciný trik, ale při uvedeném postupu dodá právě tahle přísada omáčce hladkost a přispěje k žádoucí sladkokyselosti. Nemusíte mít obavy, pokud se vám výsledná chuť zdá ostřejší – varem se zjemní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Tip na lehci svickovou V podstate ji delam jak je v receptu, ale davam skoro 2x tolik korenove zeleniny (mimochodem nepouzivam horcice, to je ale otazka chuti). Proc tolik? Omacku pak rozmixuji a nemusim zahustovat moukou. Je vynikajici, jemna a ne tak hutna.
Dejte si prosim pozor na tento recept! Celou svickovou jsem musela vylit! Proc? Presto ze jsem postupovala krok za krokem a ingredienci jsem davala presne podle receptu, vysledny chutovy dojem byl - PREKYSELENE! Mnozstvi citronu naprosto neodpovida. Moje 3 hodinove snazeni v kuchyni vyslo uplne nazmar a to jsem navic specialne kupovala biopotraviny a druhy den mela prijit tchyne... Hroznejsi zazitek si nedokazete predstavit. Skoda, vetsina receptu v Apetitu funguje, nevim, jestli ale nekdo zkousel tento. Dekuji Silvie
Souhlasím, doporučené množství citronu a octu doporučuji snížit na polovinu. Nicméně když vařím tak i chutnám a tím se vyhnu nemilému překvapení.
Mirku, když naliješ k zelenině 200 ml octa-jak bylo v tištěné verzi časopisu, tak ať tam pak přidáváš cukr, dvě balení 12% smetany, je to furt kyselé.
svíčková je v troubě a já si čtu diskuzi až teď :-( je dělaná přesně podle receptu, takže s tím octem to bude hrůza. jsem zvědavá, čím to přerazím .... (příště budu číst diskuze předem!)
souhlasím se silvií. tato svíčková je nepoživatelná. kdo to vymyslel? je to strašně!!! kyselé a nepoživatelné
Skutečně neodpovídá, zřejmě se mají citróny vyndat, ale v receptu je jen "vyndejte koření". Škoda, byla to moje první svíčková v životě a mohla jsem jí tak akorát vylít...
Stalo se mi to samé, protože v časopisu bylo 200 ml octa místo 20, co je uvedeno tady. Říkala jsem si, je to divné, že je ho tolik, ale asi vědí, co dělají. Jojo, nevědí a nestalo se mi to u receptů v Apetitu poprvé.
Svíčková se musí před přípravou naložit - maso se osolí, polije rozpuštěným máslem a pak naloží do čtyř zelenin (mrkev, celer, petržel, cibule) a do čtyř koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián) - se zeleninou ani s kořením se nesmí šetřit, i když se vám bude zdát, že je to moc, klidně ještě trochu přidejte. Maso se nechá ležet nejlépe přes noc v chladnu a pak se všecko sakumpikum strčí do trouby. Nejdřív se dusí a pak peče (stejně dlouho) a další postup a ingredience a dochucování si může každý šolíchat podle sebe. Nejvíc nám chutná omáčka spíš zeleninová než smetanová, rozmixovaná ne úplně najemno, když je zeleniny dost, je omáčka dost hustá sama od sebe, nemusí se zaklechtávat moukou, to je hnus.
Souhlasím s el-lobo. Nevím, kdo to vymyslel, zahušťovat omáčku hladkou moukou. Fuj. A maso určitě naložit, a klidně i na 2 dny, aby pořádně natáhlo chutě.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč