Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 69
Více než dvě hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7744 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 482 g
Tuky 517 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaký je ten pravý recept. Hovězí svíčková vyžaduje jistou dávku péče a dostatek kořenové zeleniny. Svíčkovou pečte v celku, aby neztratila svou jemnost a kouzlo, kvůli kterému omáčku tolik milujeme. A abyste i vy mohli v kuchyni zazářit, předvedeme vám recept na svíčkovou, který má k ideálu proklatě blízko.

Suroviny

pečeně
slanina 200 g
na klínky
mrkev 3 ks
velká
celer 1 ks
menší
petržel 1 ks
velká
nakládané
hořčice plnotučná 2 PL
ocet 20 ml
oloupané, zbavené bílé vrstvy a nakrájené + 1 citron pokrájený na plátky (na ozdobu)
tymián 1 ČL
sušený
nové koření 8 kuliček
slunečnicový olej 200 ml
máslo 120 g
rozdělené na třetiny
sůl 2 PL
pepř bílý 2 PL
mletý
Navíc
(nemusí být)
Na zátřepku

Postup

1

Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.

restování zeleniny na svíčkovou

2

Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.

3

Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.

špikování masa na svíčkovou

4

Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

5

Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.

mixování zeleniny

6

V kastrolu nebo velké pánvi  přiveďte omáčku k varu a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.

dokončení omáčky

7

Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!

Tip Apetitu:

Ozdobné vyšívání
Špikovací jehla do výbavy šéfkuchaře (i aspirujícího amatéra) určitě patří. Slaninu nechte před protahováním ztuhnout v chladničce. Nakrájené úzké proužky uzavřete do jehly a protáhněte masem, v němž se díky mechanismu jehly pěkně usadí. Největší výhoda? Profesionálně vypadající výsledek. Špikovací jehla je k mání v běžné síti domácích potřeb.

Několik kroků k lahodnému úspěchu

  • Promyšlená kombinace zeleniny: Svíčková se absolutně neobejde bez té kořenové: mrkve, celeru, petržele. Ani cibule nesmí chybět. Dále pečení, nikoli dušení masa. Jenom tak se dá dosáhnout opravdu vyvážené chuti, protože si samo maso zachová dostatek šťávy, kterou má správná pečeně mít.
      
  • Brusinky zakleté přímo do omáčky: Jednoduše geniální tah, který (spolu s povařením citronu) dodá svíčkové nezaměnitelnou chuť.
      
  • Také maso z jatečných býků. Je šťavnaté, obsahuje víc bílkovin než kravské a je celkově chutnější.
      
  • Vyvážená kombinace koření a dochucovadel: Použití běžné plnotučné hořčice možná vypadá jako laciný trik, ale při uvedeném postupu dodá právě tahle přísada omáčce hladkost a přispěje k žádoucí sladkokyselosti. Nemusíte mít obavy, pokud se vám výsledná chuť zdá ostřejší – varem se zjemní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

16.10.2015 09:06

Ahoj všichni,
nemáte nějaký trik, na maso? prošpikuju ho, podlévám, solím až během pečení, ale stále se mi zdá takové suché. Co s tím?
Děkuji za rady!

30.04.2010 15:48
Tuhle jsem ještě nezkusila, ale já to dělám úplně jinak. S krůtím masem těstovinami a je to taky fajn. Koupím vždy čerstvou zeleninu - na másle ji osmažím, pak přídám brusinkový kompot, nové koření, celý pepř a bobkové listy a trochu vody a dusím - ani jsem nevěděla že se to nemá. Pak vše dohladka rozmixuju, ořidám šťávu z půl citronu a 30% smetanu a je to. Krůtí prsa opepřím osolím, opeču na pánvi a pak v troubě. Někdy dělám takový hatla patla knedlík ze zbytků chleba, mouky a vody, ale většinou uvařím jen nějaké měkké velké těstoviny. Nejspíš jsem barbar ale mě to chutná. Nějak mi pořád nesedí k té svíčkové ten ocet, ale vím, že se to dává...
10.05.2009 23:02
Léta dělám svou svíčkovou, jednoduše, rychle, chutně (názor mých strávníků). Zkusila jsem tedy uvařit tuhle "pravou". Ubrala jsem jak citrónů, tak octa, ale výsledek byl naprosto nepoživatelný a můj 9-ti letý syn to zhodnotil slovy: "Mami, já bych chtěl tu tvoji svíčkovou, tuhle už nikdy nedělej". Takže asi víte, kde svíčková skončila (v záchodové míse + odpadkovém koši). Ale jak já říkám, každý člověk má jiné chutě a někomu může chutnat.
07.02.2009 18:36
Celá diskuse ohledně octa je v současné době irelevantní. Původně byl totiž ocet napsán v časopise i zde na webu v množství 200 ml, po připomínkách množství opravili na 20 ml. Citróny nemají na kyselost jinak vynikající omáčky vliv.
28.12.2008 17:13
A k té soli, myslím si že 2 lžíce soli bude asi překlep, dal jsem 2 kávové lžičky a stačí to...
28.12.2008 17:09
Ještě k tomu octu... Já tam teda vidím taky 20ml, ne 200, ale ono stačí mít jen trošku rozumu. Protože jestli někdo dá do takového "malého" množství omáčky 2 deci octa a ještě k tomu 3 citrony a pak si myslí, že to bude poživatelné, tak podle mě nemá rozum... Já osobně jsem dal 1,5 citronu a 20ml octa a je to tak akorát a to jsem měl ještě k tomu dvakrát větší množství zeleniny... Jinak Svíčková se mě povedla a je výborná. Super recept...
16.10.2008 16:19
Ehm,zapomněla jsem.V receptu jsou uvedeny dvě PL soli. není to moc?ráda bych aby se povedla:-)
16.10.2008 16:17
Měla bych dotaz.Jak dlouho se odhadem a při kolika stupních peče ta svíčková? Množství v receptu je 700 g,pekla bych tak 500g maximálně,jsme jen dva.A nechci do ní zbytečně bodat.děkujíí.
04.08.2008 14:42
Dobrý den, svíčková se povedla, jen ta omáčka mi přišla dost kyselá (i přesto, že jsem dala méně citronu i octa) a příprava byla dost zdlouhavá.
18.05.2008 10:16
Já se asi špatně dívám, ale já tam vidím 20ml a ne 200ml octa ... tak nevím :-)

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč