Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 70
Více než dvě hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7744 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 482 g
Tuky 517 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaký je ten pravý recept. Hovězí svíčková vyžaduje jistou dávku péče a dostatek kořenové zeleniny. Svíčkovou pečte v celku, aby neztratila svou jemnost a kouzlo, kvůli kterému omáčku tolik milujeme. A abyste i vy mohli v kuchyni zazářit, předvedeme vám recept na svíčkovou, který má k ideálu proklatě blízko.

Suroviny

pečeně
slanina 200 g
na klínky
mrkev 3 ks
velká
celer 1 ks
menší
petržel 1 ks
velká
nakládané
hořčice plnotučná 2 PL
ocet 20 ml
oloupané, zbavené bílé vrstvy a nakrájené + 1 citron pokrájený na plátky (na ozdobu)
tymián 1 ČL
sušený
nové koření 8 kuliček
slunečnicový olej 200 ml
máslo 120 g
rozdělené na třetiny
sůl 2 PL
pepř bílý 2 PL
mletý
Navíc
(nemusí být)
Na zátřepku

Postup

1

Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.

restování zeleniny na svíčkovou

2

Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.

3

Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.

špikování masa na svíčkovou

4

Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

5

Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.

mixování zeleniny

6

V kastrolu nebo velké pánvi  přiveďte omáčku k varu a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.

dokončení omáčky

7

Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!

Tip Apetitu:

Ozdobné vyšívání
Špikovací jehla do výbavy šéfkuchaře (i aspirujícího amatéra) určitě patří. Slaninu nechte před protahováním ztuhnout v chladničce. Nakrájené úzké proužky uzavřete do jehly a protáhněte masem, v němž se díky mechanismu jehly pěkně usadí. Největší výhoda? Profesionálně vypadající výsledek. Špikovací jehla je k mání v běžné síti domácích potřeb.

Několik kroků k lahodnému úspěchu

  • Promyšlená kombinace zeleniny: Svíčková se absolutně neobejde bez té kořenové: mrkve, celeru, petržele. Ani cibule nesmí chybět. Dále pečení, nikoli dušení masa. Jenom tak se dá dosáhnout opravdu vyvážené chuti, protože si samo maso zachová dostatek šťávy, kterou má správná pečeně mít.
      
  • Brusinky zakleté přímo do omáčky: Jednoduše geniální tah, který (spolu s povařením citronu) dodá svíčkové nezaměnitelnou chuť.
      
  • Také maso z jatečných býků. Je šťavnaté, obsahuje víc bílkovin než kravské a je celkově chutnější.
      
  • Vyvážená kombinace koření a dochucovadel: Použití běžné plnotučné hořčice možná vypadá jako laciný trik, ale při uvedeném postupu dodá právě tahle přísada omáčce hladkost a přispěje k žádoucí sladkokyselosti. Nemusíte mít obavy, pokud se vám výsledná chuť zdá ostřejší – varem se zjemní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

16.10.2015 09:06

Ahoj všichni,
nemáte nějaký trik, na maso? prošpikuju ho, podlévám, solím až během pečení, ale stále se mi zdá takové suché. Co s tím?
Děkuji za rady!

30.04.2010 15:48
Tuhle jsem ještě nezkusila, ale já to dělám úplně jinak. S krůtím masem těstovinami a je to taky fajn. Koupím vždy čerstvou zeleninu - na másle ji osmažím, pak přídám brusinkový kompot, nové koření, celý pepř a bobkové listy a trochu vody a dusím - ani jsem nevěděla že se to nemá. Pak vše dohladka rozmixuju, ořidám šťávu z půl citronu a 30% smetanu a je to. Krůtí prsa opepřím osolím, opeču na pánvi a pak v troubě. Někdy dělám takový hatla patla knedlík ze zbytků chleba, mouky a vody, ale většinou uvařím jen nějaké měkké velké těstoviny. Nejspíš jsem barbar ale mě to chutná. Nějak mi pořád nesedí k té svíčkové ten ocet, ale vím, že se to dává...
10.05.2009 23:02
Léta dělám svou svíčkovou, jednoduše, rychle, chutně (názor mých strávníků). Zkusila jsem tedy uvařit tuhle "pravou". Ubrala jsem jak citrónů, tak octa, ale výsledek byl naprosto nepoživatelný a můj 9-ti letý syn to zhodnotil slovy: "Mami, já bych chtěl tu tvoji svíčkovou, tuhle už nikdy nedělej". Takže asi víte, kde svíčková skončila (v záchodové míse + odpadkovém koši). Ale jak já říkám, každý člověk má jiné chutě a někomu může chutnat.
07.02.2009 18:36
Celá diskuse ohledně octa je v současné době irelevantní. Původně byl totiž ocet napsán v časopise i zde na webu v množství 200 ml, po připomínkách množství opravili na 20 ml. Citróny nemají na kyselost jinak vynikající omáčky vliv.
28.12.2008 17:13
A k té soli, myslím si že 2 lžíce soli bude asi překlep, dal jsem 2 kávové lžičky a stačí to...
28.12.2008 17:09
Ještě k tomu octu... Já tam teda vidím taky 20ml, ne 200, ale ono stačí mít jen trošku rozumu. Protože jestli někdo dá do takového "malého" množství omáčky 2 deci octa a ještě k tomu 3 citrony a pak si myslí, že to bude poživatelné, tak podle mě nemá rozum... Já osobně jsem dal 1,5 citronu a 20ml octa a je to tak akorát a to jsem měl ještě k tomu dvakrát větší množství zeleniny... Jinak Svíčková se mě povedla a je výborná. Super recept...
16.10.2008 16:19
Ehm,zapomněla jsem.V receptu jsou uvedeny dvě PL soli. není to moc?ráda bych aby se povedla:-)
16.10.2008 16:17
Měla bych dotaz.Jak dlouho se odhadem a při kolika stupních peče ta svíčková? Množství v receptu je 700 g,pekla bych tak 500g maximálně,jsme jen dva.A nechci do ní zbytečně bodat.děkujíí.
04.08.2008 14:42
Dobrý den, svíčková se povedla, jen ta omáčka mi přišla dost kyselá (i přesto, že jsem dala méně citronu i octa) a příprava byla dost zdlouhavá.
18.05.2008 10:16
Já se asi špatně dívám, ale já tam vidím 20ml a ne 200ml octa ... tak nevím :-)

Apetit magazín