Šumajstr je specialita krajové kuchyně Slovácka a Záhoří. Je to do jisté míry varianta pokrmu ,kočičí tanec‘, který však místo fazolí používá čočku. My jsme ještě přidali čerstvou zeleninu. Kdo nebazíruje na tradici, může použít čerstvá rajčata a doplnit bazalkou.
Suroviny
Postup
Fazole propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte namočené přes noc. Totéž udělejte i s kroupami, ale dejte je do jiné nádoby. Druhý den sceďte fazole a v čerstvé vodě je uvařte doměkka (viz Něco navíc), počítejte s tím, že to trvá 1–1,5 hodiny. Před koncem vaření je trochu osolte. Kroupy propláchněte a v osolené vodě uvařte doměkka, bude to trvat okolo 30 minut. Uvařené fazole i kroupy sceďte.
Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a míchejte, než začne pěnit. Přidejte kořenovou zeleninu a orestujte ji. Pak vmíchejte připravené fazole a kroupy. Osolte, opepřete, zalijte takovým množstvím vody, aby byly tak akorát potopené, přiklopte a nechte krátce podusit, aby se chutě propojily a zelenina změkla. Nakonec vmíchejte škvarky a prohřejte je. Posypte pokrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Na talíři můžete doplnit třeba rukolou.
NĚCO NAVÍC
Fazole lze při vaření doplnit bylinkami, kořením či řasou proti nadýmání. Namísto suchých fazolí můžete použít dvě 400g konzervy, slité a propláchnuté. Pak je možné vynechat i namáčení krup s tím, že je jen propláchnete a budete vařit o něco déle.