0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šumajstr

Šumajstr
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šumajstr

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2545 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 104 g
Tuky 205 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šumajstr je specialita krajové kuchyně Slovácka a Záhoří. Je to do jisté míry varianta pokrmu ,kočičí tanec‘, který však místo fazolí používá čočku. My jsme ještě přidali čerstvou zeleninu. Kdo nebazíruje na tradici, může použít čerstvá rajčata a doplnit bazalkou.

Suroviny

fazole červené 200 g
suché
kroupy 200 g
velké
sůl
pepř mletý
cibule 1 ks
velká
mrkev 1 ks
velká
petržel 1 ks
celer 0.25 ks
vepřové sádlo 3 PL
vepřové škvarky 200 g
pažitka
nebo jarní cibulka na posypání
rukola
či jiné salátové lístky k podávání

Postup

1

Fazole propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte namočené přes noc. Totéž udělejte i s kroupami, ale dejte je do jiné nádoby. Druhý den sceďte fazole a v čerstvé vodě je uvařte doměkka (viz Něco navíc), počítejte s tím, že to trvá 1–1,5 hodiny. Před koncem vaření je trochu osolte. Kroupy propláchněte a v osolené vodě uvařte doměkka, bude to trvat okolo 30 minut. Uvařené fazole i kroupy sceďte.

2

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a míchejte, než začne pěnit. Přidejte kořenovou zeleninu a orestujte ji. Pak vmíchejte připravené fazole a kroupy. Osolte, opepřete, zalijte takovým množstvím vody, aby byly tak akorát potopené, přiklopte a nechte krátce podusit, aby se chuti propojily a zelenina změkla. Nakonec vmíchejte škvarky a prohřejte je. Posypte pokrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Na talíři můžete doplnit třeba rukolou.

NĚCO NAVÍC
Fazole lze při vaření doplnit bylinkami, kořením či řasou proti nadýmání. Namísto suchých fazolí můžete použít dvě 400g konzervy, slité a propláchnuté. Pak je možné vynechat i namáčení krup s tím, že je jen propláchnete a budete vařit o něco déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit