Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šumajstr
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2545 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 104 g
Tuky 205 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šumajstr je specialita krajové kuchyně Slovácka a Záhoří. Je to do jisté míry varianta pokrmu ,kočičí tanec‘, který však místo fazolí používá čočku. My jsme ještě přidali čerstvou zeleninu. Kdo nebazíruje na tradici, může použít čerstvá rajčata a doplnit bazalkou.

Suroviny

suché
kroupy 200 g
velké
sůl
pepř mletý
velká
mrkev 1 ks
velká
petržel 1 ks
celer ¼ ks
vepřové sádlo 3 PL
pažitka
nebo jarní cibulka na posypání
či jiné salátové lístky k podávání

Postup

1

Fazole propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte namočené přes noc. Totéž udělejte i s kroupami, ale dejte je do jiné nádoby. Druhý den sceďte fazole a v čerstvé vodě je uvařte doměkka (viz Něco navíc), počítejte s tím, že to trvá 1–1,5 hodiny. Před koncem vaření je trochu osolte. Kroupy propláchněte a v osolené vodě uvařte doměkka, bude to trvat okolo 30 minut. Uvařené fazole i kroupy sceďte.

2

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a míchejte, než začne pěnit. Přidejte kořenovou zeleninu a orestujte ji. Pak vmíchejte připravené fazole a kroupy. Osolte, opepřete, zalijte takovým množstvím vody, aby byly tak akorát potopené, přiklopte a nechte krátce podusit, aby se chuti propojily a zelenina změkla. Nakonec vmíchejte škvarky a prohřejte je. Posypte pokrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Na talíři můžete doplnit třeba rukolou.

NĚCO NAVÍC
Fazole lze při vaření doplnit bylinkami, kořením či řasou proti nadýmání. Namísto suchých fazolí můžete použít dvě 400g konzervy, slité a propláchnuté. Pak je možné vynechat i namáčení krup s tím, že je jen propláchnete a budete vařit o něco déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...