Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Kroupovka de luxe

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 - 10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Česká

Ingredience

    • 4 velké plátky libové slaniny
    • 2 červené cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 středně velké stroužky česneku utřené se 3/4 lžičky soli
    • 2 malé bobkové listy
    • 3/4 lžičky celého kmínu
    • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 2 litry horkého drůbežího vývaru
    • 5 středně velkých mrkví, na kostičky
    • 2 vodnice, oloupané a na kostičky
    • 2 středně velké brambory (varný typ A nebo B), oloupané a na kostičky
    • 150 g ječných krup, přebraných, propláchnutých, scezených a předem namočených v čisté vodě
    • 4 lžičky čerstvé citronové šťávy
    • petrželka, řeřicha apod., na posypání

Příprava jídla

1 Slaninu opečte ve velkém těžkém kastrolu dokřupava. Vyjměte ji, osušte na papírových utěrkách, nechte vychladnout. Potom ji rozdrobte a odložte.

2 Do tuku vypečeného ze slaniny vsypte cibuli a za občasného míchání opékejte doměkka, 6–8 minut. Vmíchejte utřený česnek, bobkové listy, kmín, tymián a čtvrt lžičky pepře, za stálého míchání nechte necelou minutu rozvonět. Vlijte litr horké vody a vývar, vsypte mrkev, vodnici, brambory a kroupy. Přiveďte k varu, a je-li třeba, seberte pěnu. Zmírněte oheň, přiklopte a za občasného míchání vařte, až kroupy a zelenina změknou, asi 20–25 minut.

3 Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vylovte bobkový list a rozdělte do misek či polévkových šálků. Podávejte ozdobené slaninou a trochou bylinek.

NĚCO NAVÍC
V polévce můžete uvařit předem namočené sušené houby včetně vody, v níž se máčely (podle toho, kolik jí bude, přidejte méně čisté vody). Bude pak víc připomínat klasickou bramboračku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnová polévka s cizrnou

Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Stánin ‚skládací‘ boršč (čili lego polévka)

Polévka je grunt!

Česká kuchyně – polévky

REKLAMA

Přidat komentář