Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kroupová polévka s kořenovou zeleninou
Kroupová polévka s kořenovou zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

4.5/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 - 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3173 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 341 g
Tuky 71 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kroupová polévka de luxe  výstižné shrnutí pro tuto českou klasiku vylepšenou o kořenovou zeleninu a plátky opečené slaniny. Pokud máte rádi houby, můžete je do polévky také přidat, bude pak víc připomínat bramboračku. Kroupová polévka s kořenovou zeleninou je ideální zahřívací jídlo na chladné podzimní dny.

Suroviny

slanina 4 plátky
libová
nadrobno
česnek 2 stroužky
utřený se 3/4 lžičky soli
malé
kmín ¾ ČL
tymián ½ ČL
sušený
sůl a pepř
vývar kuřecí 2 l
horký
mrkev 5 ks
na kostičky
vodnice 2 ks
oloupané, na kostičky
na kostičky
ječné kroupy 150 g
přebrané, propláchnuté a scezené a předem namočené
petrželka
nebo řeřicha na posypání

Postup

1

Slaninu opečte ve velkém těžkém kastrolu dokřupava. Vyjměte ji, osušte na papírových utěrkách, nechte vychladnout. Potom ji rozdrobte a odložte.

2

Do tuku vypečeného ze slaniny vsypte cibuli a za občasného míchání opékejte doměkka, 6–8 minut. Vmíchejte utřený česnek, bobkové listy, kmín, tymián a čtvrt lžičky pepře, za stálého míchání nechte necelou minutu rozvonět.

3

Vlijte litr horké vody a vývar, vsypte mrkev, vodnici, brambory a kroupy. Přiveďte k varu, a je-li třeba, seberte pěnu. Zmírněte oheň, přiklopte a za občasného míchání vařte, až kroupy a zelenina změknou, asi 20–25 minut.

4

Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vylovte bobkový list a rozdělte do misek či polévkových šálků. Podávejte ozdobené slaninou a trochou bylinek.

NĚCO NAVÍC
V polévce můžete uvařit předem namočené sušené houby včetně vody, v níž se máčely (podle toho, kolik jí bude, přidejte méně čisté vody). Bude pak víc připomínat klasickou bramboračku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...