Kroupovka de luxe
Suroviny
Postup
Slaninu opečte ve velkém těžkém kastrolu dokřupava. Vyjměte ji, osušte na papírových utěrkách, nechte vychladnout. Potom ji rozdrobte a odložte.
Do tuku vypečeného ze slaniny vsypte cibuli a za občasného míchání opékejte doměkka, 6–8 minut. Vmíchejte utřený česnek, bobkové listy, kmín, tymián a čtvrt lžičky pepře, za stálého míchání nechte necelou minutu rozvonět.
Vlijte litr horké vody a vývar, vsypte mrkev, vodnici, brambory a kroupy. Přiveďte k varu, a je-li třeba, seberte pěnu. Zmírněte oheň, přiklopte a za občasného míchání vařte, až kroupy a zelenina změknou, asi 20–25 minut.
Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vylovte bobkový list a rozdělte do misek či polévkových šálků. Podávejte ozdobené slaninou a trochou bylinek.
NĚCO NAVÍC
V polévce můžete uvařit předem namočené sušené houby včetně vody, v níž se máčely (podle toho, kolik jí bude, přidejte méně čisté vody). Bude pak víc připomínat klasickou bramboračku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)