0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

4.2/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 - 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3173 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 341 g
Tuky 71 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kroupovka de luxe

Suroviny

slanina 4 plátky
libová
cibule červená 2 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
utřený se 3/4 lžičky soli
bobkový list 2 ks
kmín ¾ ČL
tymián ½ ČL
sušený
sůl a pepř
vývar kuřecí 2 l
mrkev 5 ks
na kostičky
vodnice 2 ks
na kostky
na kostičky
ječné kroupy 150 g
přebrané, propláchnuté a scezené a předem namočené
citronová šťáva 4 ČL
petrželka
nebo řeřicha na posypání

Postup

1

Slaninu opečte ve velkém těžkém kastrolu dokřupava. Vyjměte ji, osušte na papírových utěrkách, nechte vychladnout. Potom ji rozdrobte a odložte.

2

Do tuku vypečeného ze slaniny vsypte cibuli a za občasného míchání opékejte doměkka, 6–8 minut. Vmíchejte utřený česnek, bobkové listy, kmín, tymián a čtvrt lžičky pepře, za stálého míchání nechte necelou minutu rozvonět.

3

Vlijte litr horké vody a vývar, vsypte mrkev, vodnici, brambory a kroupy. Přiveďte k varu, a je-li třeba, seberte pěnu. Zmírněte oheň, přiklopte a za občasného míchání vařte, až kroupy a zelenina změknou, asi 20–25 minut.

4

Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vylovte bobkový list a rozdělte do misek či polévkových šálků. Podávejte ozdobené slaninou a trochou bylinek.

NĚCO NAVÍC
V polévce můžete uvařit předem namočené sušené houby včetně vody, v níž se máčely (podle toho, kolik jí bude, přidejte méně čisté vody). Bude pak víc připomínat klasickou bramboračku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...