Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 - 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3173 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 341 g
Tuky 71 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kroupovka de luxe

Suroviny

slanina 4 plátky
libová
cibule červená 2 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
utřený se 3/4 lžičky soli
bobkový list 2 ks
kmín 0.75 ČL
tymián 0.5 ČL
sušený
sůl a pepř
vývar kuřecí 2 l
mrkev 5 ks
na kostičky
vodnice 2 ks
na kostky
brambory 2 ks
na kostičky
ječné kroupy 150 g
přebrané, propláchnuté a scezené a předem namočené
citronová štáva 4 ČL
petrželka
nebo řeřicha na posypání

1 Slaninu opečte ve velkém těžkém kastrolu dokřupava. Vyjměte ji, osušte na papírových utěrkách, nechte vychladnout. Potom ji rozdrobte a odložte.

2 Do tuku vypečeného ze slaniny vsypte cibuli a za občasného míchání opékejte doměkka, 6–8 minut. Vmíchejte utřený česnek, bobkové listy, kmín, tymián a čtvrt lžičky pepře, za stálého míchání nechte necelou minutu rozvonět. Vlijte litr horké vody a vývar, vsypte mrkev, vodnici, brambory a kroupy. Přiveďte k varu, a je-li třeba, seberte pěnu. Zmírněte oheň, přiklopte a za občasného míchání vařte, až kroupy a zelenina změknou, asi 20–25 minut.

3 Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vylovte bobkový list a rozdělte do misek či polévkových šálků. Podávejte ozdobené slaninou a trochou bylinek.

NĚCO NAVÍC
V polévce můžete uvařit předem namočené sušené houby včetně vody, v níž se máčely (podle toho, kolik jí bude, přidejte méně čisté vody). Bude pak víc připomínat klasickou bramboračku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit