Recept ze staré kuchařky, kterou s sebou do nové vlasti vezli přistěhovalci do USA, dokazuje, jak vyvážené chuťové vztahy panují mezi kávou a tmavým masem!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso poprašte moukou, solí a pepřem. V pekáči na plotně rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Vyjměte a nechte stranou.
2 Do pekáče vsypte cibuli a na středním plameni ji osmažte, až změkne. Vraťte pečeni, přidejte bobkový list, tymián, zalijte kávou a hrnkem vody. Uveďte do mírného varu a dobře promíchejte; maso otočte, ať se stejnoměrně obalí.
3 Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte tři až tři a půl hodiny; v případě potřeby podlévejte trochou vody. Po upečení vyjměte maso a nechte ho odpočinout pod alobalem.
4 Postavte pekáč na sporák, šťávu uveďte do mírného varu (je-li jí málo, přidejte trochu vody) a vmíchejte máslo s moukou. Prošlehejte a velmi zlehka povařte. Dochuťte whisky, solí a pepřem. Podávejte se širokými nudlemi, politými máslem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů)