0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Starodávná hovězí pečeně na kávě

Starodávná hovězí pečeně na kávě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Starodávná hovězí pečeně na kávě

3.7 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6834 kcal
Bílkoviny 579 g
Sacharidy 374 g
Tuky 298 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept ze staré kuchařky, kterou s sebou do nové vlasti vezli přistěhovalci do USA, dokazuje, jak vyvážené chuťové vztahy panují mezi kávou a tmavým masem!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 0.5 hrnku
sůl 0.5 ČL
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
hovězí maso 2.5 kg
pečeně – zadní hovězí, loupaná plec apod.
rostlinný olej 0.25 hrnku
cibule 1 ks
velká, nahrubo
bobkový list 4 ks
tymián 1 ČL
sušený
káva 0.5 l
překapávaná
mouka 1 PL
prohnětená se 2 lžícemi studeného másla
máslo 2 PL
studené, prohnětené s moukou
whiskey 0.5 hrnku
nebo bourbon
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso poprašte moukou, solí a pepřem. V pekáči na plotně rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Vyjměte a nechte stranou.

2 Do pekáče vsypte cibuli a na středním plameni ji osmažte, až změkne. Vraťte pečeni, přidejte bobkový list, tymián, zalijte kávou a hrnkem vody. Uveďte do mírného varu a dobře promíchejte; maso otočte, ať se stejnoměrně obalí.

3 Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte tři až tři a půl hodiny; v případě potřeby podlévejte trochou vody. Po upečení vyjměte maso a nechte ho odpočinout pod alobalem.

4 Postavte pekáč na sporák, šťávu uveďte do mírného varu (je-li jí málo, přidejte trochu vody) a vmíchejte máslo s moukou. Prošlehejte a velmi zlehka povařte. Dochuťte whisky, solí a pepřem. Podávejte se širokými nudlemi, politými máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit