Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Starodávná hovězí pečeně na kávě
Starodávná hovězí pečeně na kávě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Starodávná hovězí pečeně na kávě

3.8/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6834 kcal
Bílkoviny 579 g
Sacharidy 374 g
Tuky 298 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept ze staré kuchařky, kterou s sebou do nové vlasti vezli přistěhovalci do USA, dokazuje, jak vyvážené chuťové vztahy panují mezi kávou a tmavým masem!

Suroviny

sůl ½ ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
pečeně – zadní hovězí, loupaná plec apod.
rostlinný olej ¼ hrnku
velká, nahrubo
tymián 1 ČL
sušený
káva ½ l
překapávaná
mouka 1 PL
prohnětená se 2 lžícemi studeného másla
studené, prohnětené s moukou
whiskey ½ hrnku
nebo bourbon
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso poprašte moukou, solí a pepřem. V pekáči na plotně rozehřejte olej a maso v něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Vyjměte a nechte stranou.

2

Do pekáče vsypte cibuli a na středním plameni ji osmažte, až změkne. Vraťte pečeni, přidejte bobkový list, tymián, zalijte kávou a hrnkem vody. Uveďte do mírného varu a dobře promíchejte; maso otočte, ať se stejnoměrně obalí.

3

Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte tři až tři a půl hodiny; v případě potřeby podlévejte trochou vody. Po upečení vyjměte maso a nechte ho odpočinout pod alobalem.

4

Postavte pekáč na sporák, šťávu uveďte do mírného varu (je-li jí málo, přidejte trochu vody) a vmíchejte máslo s moukou. Prošlehejte a velmi zlehka povařte. Dochuťte whisky, solí a pepřem. Podávejte se širokými nudlemi, politými máslem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...