Mezi zaslanými rodinnými poklady získal pořadové číslo dvě, ale na vlastní ústa jsme se přesvědčili, že je naprostou chlebovou jedničkou!
Postup
V hrnku smíchejte tři až čtyři lžíce mouky (třeba dvě a dvě od každé), cukr, droždí, 30 ml vlažného podmáslí a nechte na teplém místě vzejít.
Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.
Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu z vlašských ořechů: 10 receptů pri milovníky ořechové chuti(10 receptů)
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)
- 55 slaných pokrmů s ořechy a semínky(55 receptů)
Komentáře
Anonym
30.03.2006 15:26
Orechovy chleb
Anonym
21.05.2006 18:06
ořechový chléb
Anonym
25.07.2007 14:26
domáci chlieb c
Anonym
29.11.2006 22:37
chleba
Anonym
24.07.2007 11:03
Chleba
Anonym
15.01.2008 09:33
domácí pekárna
Anonym
02.09.2007 15:24
Apetit 7/05
Anonym
08.06.2008 22:20
mňamka
Eva Pasková
09.04.2010 14:18
chléb