Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4933 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 765 g
Tuky 104 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mezi zaslanými rodinnými poklady získal pořadové číslo dvě, ale na vlastní ústa jsme se přesvědčili, že je naprostou chlebovou jedničkou!

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
celozrnná
kmín 3 PL
sůl 2 PL
ocet 2 PL
kvasný lihový ocet nebo 3 lžíce bílý vinný ocet
nebo sádlo
voda 100 ml
vlažná

Postup

1

V hrnku smíchejte tři až čtyři lžíce mouky (třeba dvě a dvě od každé), cukr, droždí, 30 ml vlažného podmáslí a nechte na teplém místě vzejít.

2

Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.

3

Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.

4

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte ­vychladnout, nejlépe na mřížce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

09.04.2010 14:18
Chléb byl výborný, skvěle se povedl. Jen příště dám do těsta jen špetku fenyklu - 3 lžíce jsou doopravdy moc, fenykl pak přebíjí všechny ostatní chutě a vůně. Skvělý byl ještě i 3 dny po upečení. Naprosto dokonale se na něj hodí pomazánka z krabích tyčinek. Ta kombinace aromatického chlebíku a lehké svěží pomazánky si podmanila celou rodinu! Jednoznačně doporučuji.
08.06.2008 22:20
Tak jsem se do něj dneska pustila, byla to moje chlebová premiéra, takže jsem měla trošku obavy, jak to všechno dopadne. Ale výsledek je naprosto geniální, chlebík je moc dobrý, všichni se olizovali až za ušima. Dělala jsem ho z poloviční dávky a dala tam jen jedno droždí :-)
02.09.2007 15:24
Recept se nachází v č.7/05, str.17
24.07.2007 11:03
Já ho zkusím upéct v pekárně, docela se na něj těším.
15.01.2008 09:33
... zkoušel to již někdo v domácí pekárně?????
29.11.2006 22:37
právě jsem dopekla a je naprosto fantastický, doporučuji
21.05.2006 18:06
Pokud se přidá na přípravu dalších 20 minut,pak ten výsledek není špatný, ale není to pro mě jednička v domácích chlebících. Mám zájem o opravdu výborný domácí chléb.Dík.P.
25.07.2007 14:26
skús napríklad ballymaloe, je jednoduchý, poomerne rýchly a hlavne vxnikajúci
30.03.2006 15:26
doporučuji!!!! jednoduchý a vynikajicí

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč