0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4933 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 765 g
Tuky 104 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mezi zaslanými rodinnými poklady získal pořadové číslo dvě, ale na vlastní ústa jsme se přesvědčili, že je naprostou chlebovou jedničkou!

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
celozrnná
mouka pšeničná hladká 500 g
kmín 3 PL
fenykl 3 PL
sůl 2 PL
ocet 2 PL
kvasný lihový ocet nebo 3 lžíce bílý vinný ocet
máslo 50 g
nebo sádlo
vlašské ořechy 2 hrsti
droždí 100 g
krupicový cukr 2 PL
podmáslí 1 l
voda 100 ml
vlažná

Postup

1

V hrnku smíchejte tři až čtyři lžíce mouky (třeba dvě a dvě od každé), cukr, droždí, 30 ml vlažného podmáslí a nechte na teplém místě vzejít.

2

Mezitím v míse smíchejte všechnu zbylou mouku, sůl, kmín, fenykl, ocet, zbytek podmáslí a trochu vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a ocet, přilijte vzešlé droždí a důkladně propracujte v pevné, nelepivé těsto. Pod čistou utěrkou ho pak nechte na teplém místě třicet až čtyřicet minut kynout.

3

Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zapracujte do těsta ořechy, nalámané na kousky. Znovu propracujte, vytvořte bochánek, vložte ho do ošatky, případně mísy, a dejte mu ještě další půlhodinu na kynutí.

4

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb přeneste na plech posypaný moukou a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu. Zhruba po půlhodině potřete bochánek trochou vody. Po upečení vyjměte z trouby, znova potřete a pak už jen nechte ­vychladnout, nejlépe na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Pokud se přidá na přípravu dalších 20 minut,pak ten výsledek není špatný, ale není to pro mě jednička v domácích chlebících. Mám zájem o opravdu výborný domácí chléb.Dík.P.

Anonym

skús napríklad ballymaloe, je jednoduchý, poomerne rýchly a hlavne vxnikajúci

Anonym

právě jsem dopekla a je naprosto fantastický, doporučuji

Anonym

Já ho zkusím upéct v pekárně, docela se na něj těším.

Anonym

Tak jsem se do něj dneska pustila, byla to moje chlebová premiéra, takže jsem měla trošku obavy, jak to všechno dopadne. Ale výsledek je naprosto geniální, chlebík je moc dobrý, všichni se olizovali až za ušima. Dělala jsem ho z poloviční dávky a dala tam jen jedno droždí :-)

Eva Pasková

Chléb byl výborný, skvěle se povedl. Jen příště dám do těsta jen špetku fenyklu - 3 lžíce jsou doopravdy moc, fenykl pak přebíjí všechny ostatní chutě a vůně. Skvělý byl ještě i 3 dny po upečení. Naprosto dokonale se na něj hodí pomazánka z krabích tyčinek. Ta kombinace aromatického chlebíku a lehké svěží pomazánky si podmanila celou rodinu! Jednoznačně doporučuji.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit