1 KNEDLÍK NENÍ HŘÍCH
Tedy pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu. Tím totiž zvyšujete obsah vlákniny a snižujete glykemický index pokrmu.
2 ZPŮSOB KYPŘENÍ NEHRAJE ROLI
Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě. Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.
3 KNEDLÍKY VERSUS RÝŽE
Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.
4 KNEDLÍK SVĚTOBĚŽNÍK
Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.
5 VEPŘO KNEDLO ZELO JE ‚NOVINKA‘
Knedlíky zmiňuje v kázání už mistr Jan Hus (razil název šišky), náš ,národní pokrm‘ prý ale vymyslel jeden pražský restauratér až v 19. století. Podobná jídla se jedí i v Bavorsku a v Rakousku.
Recepty na ty nejlepší české knedlíky a jídla, kterým tak báječně sluší, najdete v nové kuchařce z edice Apetit na cestách Česko. S námi budete vařit česky od rána do večera!
Přidat komentář