Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím překvapit? Přesvědčíme vás o opaku!
Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.
Pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu, pak není třeba se nutně zabývat tím, že hřešíte.
- Čím víc zeleniny či masa ke knedlíkům přidáte, tím vyšší podíl vlákniny, respektive bílkovin v pokrmu.
Způsob kypření nehraje roli
Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě.
- Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.
Knedlíky versus rýže
Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.
- Neloupaná rýže je nutričně bohatší přílohou než knedlíky.
Videotip: Jak na tvarování knedlíků?
Na co při krájení pozor
Kynuté knedlíky je potřeba ihned po uvaření a vytažení z vody propíchat vidličkou nebo špejlí na několik místech. Pára tak bude mít kudy unikat a knedlíky se nesrazí. Jak knedlíky nakrájet? Možností je několik.
- Nejrychlejší způsob je použít kráječ se strunami. Celou šišku jím rozdělíte na jednotlivé plátky najednou.
- Relativně rychlou variantou je použít ostrý nůž, který budete čas od času namáčet ve studené vodě, aby se na něj knedlíky nelepily.
- Krájení nití vypadá jako hračka, ale chce to trochu cviku. Výhodou krájení nití je, že si o horký knedlík nespálíte ruce. Jednotlivé plátky však (zejméne z rukou začátečníka) mohou mít rozličnou tloušťku.
Zdroj informací: časopis Apetit