Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá příloha: Jak krájet a tvarovat knedlíky

knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím překvapit? Přesvědčíme vás o opaku!

Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.

Pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu, pak není třeba se nutně zabývat tím, že hřešíte.

  • Čím víc zeleniny či masa ke knedlíkům přidáte, tím vyšší podíl vlákniny, respektive bílkovin v pokrmu.

Způsob kypření nehraje roli 

Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě.

  • Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.

Knedlíky versus rýže 

Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.

Videotip: Jak na tvarování knedlíků?

 
Skryt pre seznam

Na co při krájení pozor

Kynuté knedlíky je potřeba ihned po uvaření a vytažení z vody propíchat vidličkou nebo špejlí na několik místech. Pára tak bude mít kudy unikat a knedlíky se nesrazí. Jak knedlíky nakrájet? Možností je několik.

  • Nejrychlejší způsob je použít kráječ se strunami. Celou šišku jím rozdělíte na jednotlivé plátky najednou.
  • Relativně rychlou variantou je použít ostrý nůž, který budete čas od času namáčet ve studené vodě, aby se na něj knedlíky nelepily.
  • Krájení nití vypadá jako hračka, ale chce to trochu cviku. Výhodou krájení nití je, že si o horký knedlík nespálíte ruce. Jednotlivé plátky však (zejméne z rukou začátečníka) mohou mít rozličnou tloušťku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč