0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Varné typy brambor a k čemu je využít

brambory
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Rozvařily se vám brambory na kaši, nebo jsou naopak tvrdé jako kámen, ačkoli se vařily hodinu? Možná používáte nesprávný typ.

I když jsou brambory rozhodně nejpopulárnější zeleninou u nás, stále si pleteme, jaké brambory se k čemu hodí hodí. Výsledkem je nezdar, který nezachrání žádné dochucení.

Obecně platí, že:

  • Čím více škrobu v hlízách, tím moučnatější brambory a tím vhodnější surovina do kaší a bramborových těst.
  • Čím méně škrobu, tím soudržnější a voskovější hlíza. Takové se hodí jako příloha nebo do salátu.

Obchodně se brambory rozdělují na tři typy

  • Typ A se hodí jako příloha i jako surovina do salátů. Tyto brambory jsou pevné na skus a při vaření si udrží svůj tvar. Můžete je též opékat v troubě na plátky. V jednoduchosti je krása a brambory typu A vás dostanou vařené jen tak s tvarohem a pažitkou
  • Typ B se využívá k univerzálnímu vaření a nic se jimi prakticky nedá zkazit. V obchodě jsou v nabídce nejhojněji. Na temném, suchém a chladném místě v papírovém pytlíku vydrží i několik týdnů, proto se hodí mít je vždy po ruce. ‚Béčkové‘ brambory jsou ideální ke šťouchání. S cibulkou a slaninou jim nikdo neodolá.
  • Typ C jsou brambory velmi škrobnaté a tepelnou úpravou křehnou, proto jsou ideální na bramborová těsta. Připravíte z nich jabkance, knedlíky a noky. Na pultech obchodů nejsou příliš obvyklé, pokud je však seženete, zkuste z céčkových brambor vykouzlit perfektní bramboráky.

V edici Apetit vyšla pro všechny milovníky všech typů brambor a bramborových receptů kuchařka s příznačným názvem Brambory.

Související články

Autor: Lucie Perlíková

Apetit magazín