Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Které brambory na co? Jak se vyznat ve varných typech a k čemu je využít

Zapečené brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brambory se po uvaření rozpadly na malé kousky? Vaše bramborová kaše vyšla v podobě lepidla? Pravděpodobně jste použili nesprávný typ brambor. Nejobvyklejší je sice univerzální varný typ B, ovšem s bramborami typu A i C můžete připravit skvělá jídla. 

I když jsou brambory rozhodně nejpopulárnější zeleninou u nás, stále si pleteme, jaké brambory se k čemu hodí hodí. Výsledkem je nezdar, který nezachrání žádné dochucení.

Obecně platí, že:

Obchodně se brambory rozdělují na tři typy

  • Typ A se hodí jako bramborová příloha i jako surovina do salátů. Tyto brambory jsou pevné na skus a při vaření si udrží svůj tvar. Můžete je též opékat v troubě. V jednoduchosti je krása a brambory typu A vás dostanou vařené jen tak s tvarohem a pažitkou
  • Typ B se využívá k univerzálnímu vaření a nic se jimi prakticky nedá zkazit. V obchodě jsou v nabídce nejhojněji. Na temném, suchém a chladném místě v papírovém pytlíku vydrží i několik týdnů, proto se hodí mít je vždy po ruce. ‚Béčkové‘ brambory jsou ideální ke šťouchání. S cibulkou a slaninou jim nikdo neodolá.
  • Typ C jsou brambory velmi škrobnaté a tepelnou úpravou křehnou, proto jsou ideální na bramborová těsta. Připravíte z nich jabkance, knedlíky a noky. Na pultech obchodů nejsou příliš obvyklé, pokud je však seženete, zkuste z céčkových brambor vykouzlit perfektní perfektní bramboráky.

V edici Apetit vyšla pro všechny milovníky všech typů brambor a bramborových receptů kuchařka s příznačným názvem Brambory.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Perlíková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...