Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Zaměřili jsme na typy knedlíků, které se rozhodně nemusíte bát podávat u slavnostního stolu. Inspirovali jsme se tradicí i novými chutěmi a věříme, že si z nabídky osvědčených receptů vyberete svého knedlíkového oblíbence.
Oslavy sv. Martina se v mnoha domácnostech neobejdou bez přípravy tradiční svatomartinské husy. Ta se zpravidla podává s červeným zelím a knedlíkem. Jaké knedlíky se k huse hodí?
Bramborový knedlík
Tradiční bramborový knedlík patří mezi klasiky české kuchyně a s pečeným masem tvoří dokonalý chuťový tandem na talíři.
- Pro svou chuť a konzistenci se velice dobře hodí k mastným jídlům. S jejich pomocí elegantně dopravíte výpek a šťávu do pusy.
- Vyzkoušejte náš oblíbený recept na bramborové knedlíky nebo nadýchanou verzi v podobě kynutých bramborových knedlíků.
- Na bramborové knedlíky se hodí polohrubá nebo hrubá mouka, brambory volte spíše moučné, tedy varný typ C, případně B.
Tvarohový knedlík
Nebojte se experimentovat a připravit si ke svatomartinské huse tvarohový knedlík. Zároveň oproti přípravě bramborových knedlíků ušetříte spoustu času, protože nemusíte předem nic vařit a čekat na zchladnutí. Tvarohové knedlíky jsou hotové raz dva a můžete se do jejich tvoření pustit až ve chvíli, kdy zlatavá kůrka husy volá po vyndání z trouby.
- Vyzkoušejte recept na tvarohové knedlíky podle Magdaleny Rettigové. Svou vláčností a vůní po tymiánu vás jejich chuť dostane.
- S tvarohovým těstem pracujte rychle, má tendenci řídnout.
Karlovarský knedlík
Na talíři skvěle vypadá, díky bylinkám totiž hraje barvami. To je tradiční karlovarský knedlík, který se hodí nejen ke svatomartinské huse, ale třeba i k pomalu pečenému vepřovému masu.
- Karlovarské knedlíky se netvarují do šišky jako bramborové, tvarem připomínají spíše kouli.
- Než se pustíte do jejich přípravy, podívejte se na naše tipy, jak správně zabalit karlovarský knedlík.
- Mezi naše oblíbence patří karlovarský knedlík připravovaný na páře, který je hotový do 20 minut.
Krupicový knedlík
Knedlíky, ve kterých je rafinovaně ukrytá křupavá slanina, jenž jim dodá neodolatelnou chuť a zároveň zamezí tomu, aby vám knedlíky připadaly suché.
- Krupicové knedlíky jsou krásně vláčné a budete-li je vařit ve vývaru, jejich vůně bude skvěle ladit i k výrazné vůni pečené husy.
- Knedlíky s krupicí tvoří oblíbenou přílohu masových pokrmů.
Kukuřičný knedlík
Výčet knedlíkových receptů by nebyl úplný, kdybychom nepřidali jeho hrnkovou variantu. Nejde však o hrnkové odměřování surovin, ale o vaření knedlíku přímo v hrnečku.
- Vyzkoušet můžete recept na hrnečkové knedlíky podle Oldřicha Sahajdáka, které díky žloutku a nastrouhané karotce získají krásně oranžovou barvu.
- Bleskově v hrníčku můžete připravit také kukuřičný knedlík a získat tak bezlepkovou variantu knedlíků. Namísto kukuřičné mouky můžete použít polentu, množství odpovídá mouce v receptu.