Knedlíky z tvarohového těsta

Knedlíky z tvarohového těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2204 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 264 g
Tuky 85 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S Františkovými tipy povýšíte ovocnou klasiku z tvarohu na kulinářské veledílo. Suroviny koupíte za pár korun cestou z práce a příprava samotné dobroty vám zabere minimum času.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 250 g
vejce 1 ks
máslo 30 g
tvaroh měkký 200 g
měkký i tvrdý, nastrouhaný
mléko 120 ml
sůl 1 špetka
ovoce 500 g
dle chuti
Na ozdobení
máslo 50 g
rozpuštěné
tvaroh 50 g
rozdrobený nebo nastrouhaný
krupicový cukr 30 g
či moučkový

1 Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.

 

2 Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.

 

3 Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.

 

4 Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).

Domácí tipy
■  Vedle obvyklého tvarohu sklízí u Františka doma úspěch nastrouhaný kokos. Když v něm knedlíky vyválíte, vypadají efektně – a co teprve ta chuť!

■ Na ozdobení můžete použít i nastrouhané nebo rozdrobené sušenky, třeba tatranky.

■ Ke knedlíkům můžete šikovně (a lahodně) zužitkovat jakékoli ovoce, které vám zbylo v mrazáku. Stačí, když ho chvíli povaříte s cukrem a vzniklou omáčkou pak knedlíky přelijete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Tak tenhle recept mě zklamal, musela jsem dát mnohem víc mouky a těsto bylo pořád lepivé. Podle mého názoru je tam moc mléka.

Anonym

Jsem stejného názoru, mouky jsem přidala tak dvakrát tolik než je uvedené v receptu a těsto se neskutečně lepilo i nadále...

Anonym

Jeste jsem je nezkousela - chystam se na ne dnes odpoledne, ale lepivost bude zrejme dana typem tvarohu. Zkratka - mekky tvaroh, mene mleka; tvrdy tvaroh, vice mleka. Ze by neco nefungovalo z Apetitu? To se mi nezda :-)

Anonym

Je to presne, jak rika sikula, vcera se mi tyhle knedliky moc povedly. Skutecne je potreba pridat mleko podle toho jaky mate tvaroh. Ja jsem mela mekky a tucnejsi (250g) a mleko jsem vubec nepouzila.

Anonym

Take se nam testo neskutecne lepilo, po pridani mouky zas byly knedliky dost tvrde. I Apetit se nekdy utne...:)

Anonym

Tak nám se povedo! Pomáhala mi koulet knedlíky moje 3 letá dcera a užily jsme si spoustu legrace a pohody. Knedlíky jsou naprosto skvělé!

Anonym

Právě jsem udělala těsto přesně podle receptu z měkkého tvarohu v papíru, ne ve vaničce, a všechny ingredience byly akorát.

Anonym

výborné. jen jsem úplně vynechala mléko. pouila jsem měkký biotvaroh

Anonym

Díky za upozornění na to mléko,též jsem ho vynechala a POVEDLO SE !

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit