Recept na tyhle knedlíky je z Lenčiny netradiční kuchařky Což takhle dát si špenát.
Postup
Špenát rozmrazte (můžete ho mírně podusit nebo dát do mikrovlnné trouby) a pak ho vymačkejte a listy překrájejte. Rohlíky nakrájejte na kostky a dejte je do misky. Smíchejte mléko, žloutky a rozpuštěné máslo a směsí pokapejte pečivo. Přidejte nasekanou petrželku, nastrouhaný sýr, bílky vyšlehané dotuha a podušený špenát. Osolte a lehce promíchejte.
Čtyři větší hrnky vymažte máslem a naplňte do 3/4 směsí. Hrnky poté vložte do velkého hrnce s trochou vařící vody (voda by měla dosahovat jen do třetiny až poloviny výšky hrnků). Hrnky zakryjte alobalem, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit 40 minut. Hrnky opatrně vyjměte z vody, knedlíky vyklopte a nakrájejte je na kolečka.
NĚCO NAVÍC„Knedlík dělám zřídka, ale když už, tak už,“ říká Lenka Požárová. „Vařím hrnkové s našlehanými bílky – jsou snadné, nezaplácnou a nesedí ještě týden v žaludku. V tomto receptu do nich přidávám špenát, sýr a petrželku, v jiném zase sušené meruňky a tymián. Zkuste to taky! Obyčejnou přílohu tak vyšvihnete a téměř zrovnoprávníte s masovým doprovodem.“
K ČEMU SE HODÍ…„Knedlík si každý může dát, s čím chce,“ říká Lenka Požárová. „Výborný je s pečeným masem, se zeleninou a omáčkou nebo jako v Jižním Tyrolsku jen tak politý máslem.“