0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Češi mají UHO, Britové gravy. Čím se na první pohled stejné omáčky liší a v čem tkví jejich kouzlo

Gravy
ZDROJ: Shutterbug75/Pixabay
sdílet:

Kdo by neměl v paměti plátek tuhého masa přelitý hnědou omáčkou mdlé chuti? Takzvaná univerzální hnědá omáčka se těšila svému vrcholu za socialismu a byla postrachem školních jídelen, závodních kantýn a nemocniční stravy. Nejsme však jediní, jejichž kuchyně skýtá hnědé cosi. Britská omáčka „gravy“ vypadá velmi podobně a je velmi oblíbená. Jak se od sebe omáčky liší a z čeho se připravují?

UHO: strašák z dětství

Pokud jste šli před revolucí na oběd do kantýny nebo školní jídelny, mohhlo se snadno stát, že jste obdrželi plátek masa a knedlík přelité hnědou omáčkou. Někdy světlejší, někdy tmavší chuti nemastné neslané. Takzvaná univerzální hnědá omáčka (odtud zkratka uho) se negativně zapsala do chuťových pohárků mnohých, za což mohla nejen mdlá chuť, ale take četnost podávání. Nutno dodat, že na UHO můžeme narazit stále. Z čeho se připravuje?

  • Základem UHO je vývar, cibule, sůl, pepř a mouka, kterou se omáčka zahustí
  • Barvu, chuť a hustotu ovlivňoval druh a poměr surovin, na kterých se často šetřilo, i způsob zpracování.
  • Pokud si tuto omáčku zkusíte uvařit doma z poctivého masového výpeku či silného vývaru, zjistíte, že principiálně špatná není.
  • Použít ji můžete k pečenému masu nebo do ní vložit plátky krůtího, vepřového nebo hovězího masa. 
  • Skvělou přílohou jsou knedlíky, těstoviny, rýže nebo třeba šťouchané brambory.

Připravte si poctivou domácí univerzální hnědou omáčku

Na přípravu poctivé domácí UHO budete potřebovat:

  • 750 ml silného vývaru z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny
  • 190 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. V hrnci nechte rozpustit máslo a na něm zpěňte cibuli. Poprašte moukou, ještě chvíli opékejte a stáhněte z ohně
  2. Poté za stálého míchání po částech přilévejte vývar. Omáčku povařte na mírném ohni asi 20 minut a poté rozmixujte nebo přepasírujte.
  3. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s dušeným masem a rýží.

TIP: Pokud vám i tak připadá omáčka mdlá, přidejte do ní drcený kmín, kapku citronu či trochu vína, smetanu nebo houby.

Gravy: nepostradatelná omáčka k nedělní pečeni

Zatímco UHO je u nás gastronomickým strašákem, britská gravy, která se naší UHO složením i vzhledem velmi podobá, je pro Brity něčím, co na stole nesmí chybět.

  • Základem „gravy“ je masová šťáva, která se uvolní při pečení, a vývar. Zahušťuje se moukou nebo škrobem.
  • Díky silné chuti výpeku z masa je chuťově výraznější než UHO.
  • I gravy se však dá zkazit. Na trhu jsou k dostání polotovary ve formě granulí, ze kterých se dá omáčka umíchat během pár vteřin. Není však zdaleka dobrá jako poctivá domácí.
  • Gravy může mít podobu řídké šťávy nebo husté omáčky, záleží na tom, jak moc zahustíte, a jestli vůbec.
  • Gravy se podává v omáčníku a slouží k polévání tradiční nedělní pečínky, krocana podávaného na Díkuvzdání a Vánoce, bramborové kaše nebo Yorkshirského pudinku.

Jak na přípravu tradiční gravy?

Na přípravu omáčky gravy budete potřebovat:

  • výpek z masa
  • 2 lžíce vypečeného masového tuku
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • červené víno (volitelné)
  • gravy browning (barvivo z karamelu, melasy a koření)

Postup:

  1. Vyjměte pečené maso z pánve a nechte odpočinout, aby tuk vystoupal napovrch. Poté ho odstraňte.
  2. Pánev nebo pekáč, ve kterém jste pekli maso, dejte na plotnu, přidejte sebraný tuk a vmíchejte mouku. Opékejte asi minutu.
  3. Vmíchejte šťávu z masa a postupně přidávejte vývar. Míchejte, aby se ode dna uvolnil připálený výpek, který dodá omáčce další chutě, a vše se pěkně spojilo. V tomto bodě také můžete přidat trochu červeného vína.
  4. Omáčku přiveďte k varu a nechte vařit asi 10–15 minut.

Související články

Objevte spolu s námi britské dezerty
  • Tipy a triky

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit