0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

sunday roast
ZDROJ: Sebastian Coman/Photography
sdílet:

Co dobrého si dát k nedělnímu obědu? Nechte pro jednou na české knedlíky s omáčkou stranou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.

Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí. Praví se, že se v neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka už od nepaměti. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.

A proč v neděli? 

  • Neděle byla dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky.
  • Druhý důvod je zcela praktický. Zatímco byli lidé v kostele, pečínka se sama pekla v troubě.

Tradice se v Británii stále dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.

Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.

Co nesmí chybět v Sunday Roast?

Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:

  • PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuře. Podle sezóny se podává také pečená husa, kachna, uzená šunka nebo krocan.
  • PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samostatně.
  • SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.
  • OMÁČKA – maso se typicky servíruje přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a anglickou hořčicí.

Co se podává k hovězímu?

  • yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
  • studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa

Co se podává k vepřovému?

  • šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
  • jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek

Co se podává k jehněčímu?

  • mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
  • želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu 

Co se podává ke kuřeti?

  • „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
  • chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem nebo
  • brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek

Hlavně všechno zužitkovat

Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne.

  • Jakékoliv maso lze zužitkovat například jako náplň do sendviče.
  • Jehněčí pak využijete do tradičního pastýřského koláče a brambory do pokrmu zvaného bubble and squeak“, což je jídlo z vařených brambor a zelí, které se smíchají dohromady a osmaží.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč