Co dobrého si dát k nedělnímu obědu? Nechte pro jednou na české knedlíky s omáčkou stranou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.
Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí. Praví se, že se v neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka už od nepaměti. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.
A proč v neděli?
- Neděle byla dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky.
- Druhý důvod je zcela praktický. Zatímco byli lidé v kostele, pečínka se sama pekla v troubě.
Tradice se v Británii stále dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.
Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.
Co nesmí chybět v Sunday Roast?
Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:
- PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuře. Podle sezóny se podává také pečená husa, kachna, uzená šunka nebo krocan.
- PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samostatně.
- SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.
- OMÁČKA – maso se typicky servíruje přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a anglickou hořčicí.
Co se podává k hovězímu?
- yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
- studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa
Co se podává k vepřovému?
- šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
- jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek
Co se podává k jehněčímu?
- mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
- želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu
Co se podává ke kuřeti?
- „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
- chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem nebo
- brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek
Hlavně všechno zužitkovat
Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne.
- Jakékoliv maso lze zužitkovat například jako náplň do sendviče.
- Jehněčí pak využijete do tradičního pastýřského koláče a brambory do pokrmu zvaného „bubble and squeak“, což je jídlo z vařených brambor a zelí, které se smíchají dohromady a osmaží.