Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sunday roast aneb Jak si připravit nedělní pečínku pěkně po anglicku

sunday roast
ZDROJ: Sebastian Coman/Photography
sdílet:

Co dobrého si dát k nedělnímu obědu? Nechte pro jednou na české knedlíky s omáčkou stranou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.

Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí. Praví se, že se v neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka už od nepaměti. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.

Proč v neděli? 

  • Neděle byla dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky.
  • Druhý důvod je zcela praktický. Zatímco byli lidé v kostele, pečínka se sama pekla v troubě.

Tradice se v Británii stále dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.

Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.

Co nesmí chybět v Sunday Roast?

Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:

  • PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, pomalu pečené vepřové, jehněčí nebo kuře. Podle sezóny se podává také pečená husa, kachna, krocan nebo uzená šunka.
  • PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samostatně.
  • SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, dušený hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.
  • OMÁČKA – maso se typicky servíruje přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a anglickou hořčicí.

Co se podává k hovězímu?

  • yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
  • studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa

Co se podává k vepřovému?

  • šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
  • jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek

Co se podává k jehněčímu?

  • mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
  • želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu 

Co se podává ke kuřeti?

  • „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
  • chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem nebo
  • brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek

Hlavně všechno zužitkovat

Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...