Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Sunday roast
ZDROJ: Nathan Dimmock/Flickr
sdílet:

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky do Británie. S tradičním britským pokrmem zvaným Sunday Roast, který je v této zemi doslova svátostí, potěšíte celou rodinu.

Co si představit pod Sunday Roast?

Sunday Roast v překladu znamená nedělní pečeně, a jak tedy název napovídá, jedná se o tradiční britské hlavní jídlo, které se obvykle podává v neděli. Jeho hlavními složkami jsou:

PEČENĚ – nejčastěji pečené hovězí, vepřové, kuřecí a jehněčí. Dle sezóny se podává také pečená husa, kachna, uzená šunka nebo krocan.

PEČENÉ BRAMBORY – tradičně se pečou buď v pekáči spolu s masem, aby nasákly šťávu, nebo samy v jiném pekáči.

SPOUSTA ZELENINY – k pečeni nesmí chybět vařená zelenina. Nejčastěji se k masu podává květák, pastinák, mrkev, hrášek, růžičková kapusta, brokolice či zelené fazolky.

OMÁČKA – maso je typicky přelité omáčkou gravy, která se připravuje ze šťávy vzniklé pečením masa a zahušťuje jíškou nebo kukuřičnou moukou, a pravou anglickou hořčicí.

DALŠÍ PŘÍSADY – přísady se liší podle toho, z jakého masa je pečeně:

Co se podává k hovězímu?

  • yorkshirský pudink – pečený pudink z vajec, mouky a mléka se podobá v bábovičce a chuťově připomíná naše palačinky
  • studená křenová omáčka – omáčka ze strouhaného křenu a octa

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Více

Co se podává k vepřovému?

  • šalvějovo-cibulová nádivka – nádivka z jablek, listů šalvěje, cibule, pečiva, mletého klobásového masa, muškátového květu, soli a pepře
  • jablečná omáčka – nakyslá omáčka z vařených jablek

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Více

Co se podává k jehněčímu?

  • mátová omáčka – omáčka z jemně nasekaných listů máty, octa a cukru
  • želé z červeného rybízu – omáčka z červeného rybízu, cukru a rozmarýnu 

Mátová omáčka

Mátová omáčka

Více

Co se podává ke kuřeti?

  • „pigs in blanket“ - vepřové párečky obalené slaninou
  • chlebová omáčka – omáčka z mléka, zahuštěná strouhankou a ochucená cibulí, hřebíčkem, solí, pepřem a bobkovým listem
  • nebo brusinková omáčka – sladko-kyselá omáčka z brusinek

Chlebová omáčka

Chlebová omáčka

Více

Vznik a tradice

Sunday Roast je pro Brity doslova svátostí, a to pravděpodobně proto, že historie pokrmu je spojena s náboženstvím. Praví se, že každou neděli po ranní bohoslužbě se podávala pečínka, kterou si lidé běžně nedopřávali. Aby se do nich sytý pokrm vešel, chodili do kostela nalačno.

A proč právě v neděli? Za prvé byla neděle dnem, kdy měli katolíci povoleno jíst maso i mléčné výrobky. Druhý důvod je zcela praktický. Pečeně se může péct v troubě sama, lidé tedy před odchodem do kostela maso připravili, strčili do trouby a po příchodu z kostela bylo maso hotové.

Tradice se v Británii stále velmi silně dodržuje, i když možná v trochu modernějších formách. Dnes mají Britové Sunday Roast spojenou především s rodinnými a přátelskými setkáními. Členové rodiny se většinou setkávají doma při nedělním obědě nebo večeři či si Sunday Roast vychutnávají při nedělním posezení v tradiční britském pubu, kde v tento den najdete jídelní lístek plný různých variací Sunday Roast.

Kromě Velké Británie je Sunday Roast oblíbená také v Irsku a v některých anglicky mluvících zemích, zejména v Austrálii, Kanadě, USA, Novém Zélandu a Jižní Africe.

No a co tento slavnostní britský pokrm završit nějakým božským britským dezertem?

Objevte spolu s námi britské dezerty

Objevte spolu s námi britské dezerty

Více

Hlavně všechno zužitkovat

Britové nemají rádi zbytky, proto to, co zbylo z nedělního oběda, většinou najdete v jiném pokrmu během týdne. Jakékoliv maso lze zužitkovat například jako náplň do sendviče. Jehněčí pak využijete do tradičního pastýřského koláče a brambory do pokrmu zvaného „bubble and squeak“, což je jídlo vyrobené z vařených brambor a zelí, které se smíchají dohromady a osmaží.

Související články

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou
  • Novinky a zajímavosti

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Usměvavý Jamie OliverKdo by neznal Jamieho Olivera? Tenhle populární, věčně se usmívající britský kuchař se těší slávě už přes 20 let. Jeho televizní kulinářské show spolu s desítkami vydaných kuchařek jsou populární po celém...
7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté
  • Tipy a triky

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

1 Zachrání odpolední hladOběd už je za vámi a do večeře ještě daleko? Přesně takhle vznikl britský čaj o páté (afternoon tea – v doslovném překladu odpolední čaj). Dlouholetá britská tradice sahá až k počátku 18. století,...
Oslavte den svatého Patrika v zelených barvách
  • Tipy a triky

Oslavte den svatého Patrika v zelených barvách

Život svatého PatrikaV irštině jej nazývají Naomh Pádraig, v angličtině Saint Patrick, v jeho osobnosti nalezneme mnicha, misionáře, křesťanského duchovního a také biskupa. Původ má sv. Patrik v římské Británii, tedy...
5 zajímavostí o fish & chips
  • Novinky a zajímavosti

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Věděli jste, že si je oblíbili i hudební hvězdy John Lennon, Paul McCartney (než...

Související recepty

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit