Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařka
ZDROJ: Daniela Constantini/Pexels
sdílet:

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Jsou vyvedené k dokonalosti a recepty v nich doprovázejí dokonalé fotografie. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Jak vypadaly kuchařky za dob socialismu?

Zatímco dnes jsme zvyklí na kuchařky velkých formátů s pevnými deskami i stovkami stránek, většina kuchařek v období socialismu byla takřka kapesních. Čím vším byly socialistické kuchařky typické?

  • Nejčastěji kuchařky vycházely v rozměrech 80–100×120–140 mm, málokdy velikost přesahovala formát A4.
  • Kuchařky měly měkkou sešitovou vazbu, objevovaly se také vazby lepené, šité a výjimečně pevné u větších formátů.
  • V socialistické kuchařce stejně jako v té dnešní nechyběl seznam ingrediencí a jejich množství před samotným postupem.
  • V kuchařkách se vyskytují černobílé a barevné fotografie (barevné již převažují). Fotografie se tiskly se na jiný, nejčastěji křídový, papír a zobrazovaly výsledný pokrm. Nenajdete je tak na stejné stránce jako recept, ale shromážděné ve fotografické příloze nejčastěji umístěné uprostřed knihy.
  • Předsádka kuchařek (dvojlist pevnějšího papíru, který spojuje knižní blok s deskami knihy) dnes bývá výrazně barevná a prázdná. Socialistické kuchařky měly jen minimálně barevnou předsádku, ale za to obsahovaly fotografie, ilustrace nebo tabulku odměřování potravin.
  • Výjimečně (asi do konce 60. let) se v kuchařkách objevovaly perokresby nebo černobílé malované ilustrace.
  • Za dob socialismu už jste v kuchařkách mohli najít také různé druhy písma (zejména název receptu byl psaný jiným písmem než zbytek textu) a různě odsazené odstavce, díky čemuž se kuchařky stávaly přehlednějšími.
  • Pro kuchařky z 80. let je typická výrazná barevná obálka s fotografiemi pokrmů a s výrazným textem často složeným ze dvou různých druhů písem.
  • Kuchařské knihy z dob socialismu obvykle vydávaly: Státní zemědělské nakladatelství, Avicenum, Práce, Merkur a později také Panorama.

Historie rychlého občerstvení v Čechách: V automatu Koruna vznikla legendární lahůdka

Historie rychlého občerstvení v Čechách: V automatu Koruna vznikla legendární lahůdka

Více

Jaké kuchařky jste si mohli za socialismu pořídit?

Druhá polovina 20.století se nesla v duchu modernizace, témata kuchařek se tedy postupně rozšiřovala a nabídka byla na tu dobu poměrně pestrá. Jaké kuchařky jste mohli v knihkupectví najít?

Kuchařky pro zaměstnané ženy

V období socialismu ženy chodily do práce. Začaly tak vycházet první kuchařky určené pracujícím ženám, které večer potřebují uvařit rodině něco rychlého. Nově se tak v kuchařkách objevovaly polotovary jako je bujón či mražená zelenina. Své místo měla v kuchařských knihách také výživová hodnota pokrmů. Pro ty účely se v knihách vyskytovaly tabulky se správným odměřováním potravin.

  • Juliana Anna Fialová: Vaříme po práci rychle a dobře: Kuchařka zaměstnané ženy (1956)
  • Juliana Anna Fialová: Rychlé pokrmy (1965)
  • Ústav pro výzkum výživy lidu – Dietní kuchařka pro zaměstnanou ženu (1968)

První kuchařky pro muže

Na konci padesátých let vyšla první kuchařka určená pro ženu i muže. Přitom na počátku 20. století byla představa muže u plotny nemyslitelná. Nicméně obsahem se kuchařka nijak neodlišovala od těch určených pouze ženám.

  • Juliana Anna Fialová: Moderní kuchařka pro ženu i muže (1958)

Tradiční venkovská kuchyně

V období socialismu vycházely kuchařky zaměřené na vaření na venkově, hlavním tématem tak bylo využívání domácích zdrojů jako je chovaná drůbež a pěstované ovoce či zelenina. Kuchařky bývaly označovány jako učebnice vaření pro zemědělské ženy.

  • Marie Hrubá a František Raboch: Kuchařka naší vesnice (1965)

Retro menu ve stylu 90. let: 10 jídel, která vám navodí příjemný pocit nostalgie

Retro menu ve stylu 90. let: 10 jídel, která vám navodí příjemný pocit nostalgie

Více

Krajová a cizokrajná gastronomie

Kuchařky z kategorie krajová gastronomie se zaměřovaly na pokrmy spojené s konkrétním krajem. Vyšla tak například Pražská kuchařka, která čtenáře seznamuje s historií stravování v hlavním městě či s pražskými restauracemi.

  • Věra Lamačová, Marie Pukertová, Hana Štorková – Pražská kuchařka (1973)
  • Miroslav Hanzlíček – Jihočeská kuchařka (1968)
  • Vilém Vrabec – Jihočeská houbařská kuchařka (1982)
  • Karel Koudelka – Jihomoravská kuchařka (80. léta)

Začaly vycházet také první kuchařky věnující se pokrmům z cizích zemí. Nadšenci do vaření tak mohli poprvé vyzkoušet recepty z Francie, Polska nebo Číny.

  • Drahomíra Peukertová – Francouzská kuchařka (1988)
  • Thang Jüngling a Laděny Štíbrové – Čínská domácí kuchyně (1988)
  • Zofia Czerny - Polská kuchařka (1957)

Kuchařky pro jednotlivé suroviny a hobby

Některé kuchařky se zaměřovaly na přípravu jednotlivých ingrediencí. K dostání tak byly například kuchařky věnující se pouze receptům z mléka, hub nebo sóji.

  • Miloš Teplý - Moderní mléčná kuchařka (1981)
  • Ing. Miroslav Smotlacha – Houbařská kuchařka (1989)
  • Česká čokoládovna, závod Sója – Sójová kuchařka (1958)

Také myslivci, řezníci či skauti si přišli na své. Inspiraci pro vaření pokrmů mohli najít v kuchařkách zaměřených na jejich hobby.

  • Marcela Mottlová – Myslivecká kuchařka(1968)
  • Zbyněk Janeček a Josef Chroust – Jakasčeho – skautská táborová kuchařka (1969)
  • Josef Dušátko – Řeznická kuchařka (1989)

Kuchařka pro děti

Vydavatelé kuchařek se zaměřili i na děti. Dětská kuchařka Stolečku, prostři se, byla přeložena z němčiny a obsahovala recepty na velmi jednoduché pokrmy. Děti si tak podle kuchařky mohly připravit například chléb s pažitkou nebo domácí bylinkový sýr, a naučily se, jak správně krájet zeleninu a prostřít stůl.

  • Rainer Kroboth - Stolečku, prostři se (1984)

Související články

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit