Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 455
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

14.03.2007 10:41
Ahoj Katko, trapně se opakuji, ale rovněž bych měla zájem o recept. Moc prosím a děkuji.
14.03.2007 15:25
Dobrý den, Káťo, mohla byste mi prosim poslat taky Vas recept? chci upect priteli ke 20 narozeninam medovnik...Dekuji Preji pekny den Kateřina
04.04.2007 18:38
Dobrý den, mohla by som vás poprosit o recept na medovník.DAkujem
19.03.2007 16:17
Katko, myslíte si, že bych se mohla také připojit do Vašeho "medovníkového fanklubu" a poprosit vás o recept?! Prosím, prosím, prosím!! Do konce života na Vás budu pět pochvalné ódy! Děkuji Šárka
23.03.2007 12:26
Milá Katko, mohla bych Vás taky poprisit o recept na medovník od šéfa? Děkuji mockár Bára
28.03.2007 19:48
Ahoj Katko, prosím Tě o zaslání Tvého receptu od šéfa. Moc ráda bych ho vyzkoušela. Předem moc děkuji.
01.04.2007 08:43
Katko, prosím o recept na medovník od šéfa. Dva recepty už jsem vyzkoušela a nebylo to ono. Díky Karol
05.04.2007 11:11
AHOJ KATKO, PRÝ MÁŠ LEPŠÍ RECEPT NA MEDOVNÍK,TAKŽE JAKO OSTATNÍ TĚ PROSÍM O RECEPT. DÍK.
11.04.2007 13:58
Ahoj Katko, pošli mi prosím též recept na medovník od šéfa. Děkuji Jana
20.04.2007 20:51
Katko, aj by som vas velmi krasne chcela poprosit o vynikajuci recept od sefa. Vopred dakujem,Meggienka

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč