Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (33)
Více než hodinu Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi. Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pěny. Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

ZMRZLINOVÝ MIXÉR

Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

JAK NA TO:
Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

  • brownies + karamelový popcorn
  • banány + nutella + kukuřičné lupínky
  • med + pistáciové oříšky
  • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
  • borůvky + sušenky s vločkami
  • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
  • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
  • jahodový džem + skořicové cereálie
  • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

Anonym

Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit