Kávová zmrzlina s banány a karamelem

Kávová zmrzlina s banány a karamelem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4578 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 608 g
Tuky 188 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, která neomrzí

Suroviny

Na zmrzlinu
vanilková zmrzlina 500 ml
základní vanilková zmrzlina (viz Něco navíc)
čokoládové tyčinky 2 ks
čokoládovo-kávové tyčinky – např. Kofila, nasekané nahrubo
piškoty 6 ks
cukrářské
káva 1 hrnek
silné espresso
Na pohár
máslo 2 PL
třtinový cukr 2 PL
banány 2 ks
velké, pevné, oloupané a nakrájené šikmo na plátky
pomerančová šťáva 2 PL
pomerančová kůra 2 ČL
nastrouhaná
smetana ke šlehání 250 ml
mandle plátky 2 PL
opražené
karamelová omáčka
recept na domácí viz Něco navíc

1 Při pokojové teplotě nechte zmrzlinu trochu změknout. V míse ji promíchejte s kofilou a piškoty podrcenými nahrubo a pokapanými silnou kávou. Dejte do vaničky a dejte znovu na 30 minut do mrazáku.

2 Na banány v široké pánvi rozpusťte máslo, poprašte cukrem a zahřívejte asi minutu, až se rozpustí. Pak sejměte z ohně a v jedné vrstvě poklaďte banány. Vraťte na střední oheň a opékejte minutu až dvě. Obraťte obracečkou a opečte dohněda i z druhé strany.

3 Pak přidejte pomerančovou šťávu i kůru a nechte vařit ještě 30–60 sekund, až šťáva začne sirupovatět.

4 Do pohárů dejte připravenou zmrzlinu, doplňte ušlehanou smetanou, horkými banány, karamelovou polevou a mandlovými lupínky.

NĚCO NAVÍC

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit