Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 454
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

02.03.2007 17:25
Prosím, prosím také o recept. Díky
15.02.2007 22:37
Pročetla jsem spoustu diskuzí k různým dobrým receptům, ale vždycky se najde nějaký nestyda, slušně řečeno, který se vytahuje nějakými tajnými zázračnými vylepšujícími přídavky, nechá se řadou lidí móc prosit, a neřekne nic. Hádej, co Ti přeju!
17.02.2007 16:38
Ano to je pravda. Proč se někdo chlubí tím, že má lepší recept, když ho nikomu nechce říct. Je to trapné nechat se prosit.
23.02.2007 07:24
Rovněž prosím o zaslání vylepšený recept, moc děkuji
07.03.2007 22:10
Dobry den,mohla bych vas poprosit take o recept na medovnik.vidim,jak kazdy vam prosi tak jsem si rekla ze na tom neco asi neco bude.
24.02.2007 15:44
Dobrý den Katko, jestli by bylo možné zaslat váš lepší recept na medovník byla bych moc ráda. Děkuji a přeji pěkný den
01.03.2007 11:10
ahoj Katko, ráda bych Tě poprosila (až budeš mít čas) ..mohla bys mi jej prosím poslat...ráda příp. pošlu nějaký recept na výměnu :))
06.03.2007 18:58
Katko, koukám, že vám přišlo dost žádostí na lepší recept.. Nakoukla jsem do recenzí, protože se chystám ho udělat a teď když vidím, že se moc nedaří, nechce se mi ho ani zkoušet.. Tak budu mít nejspíš trapný dotaz či prosbu :o) Poslala byste mi ten šéfovský lepčí recept??? Děkuji Zdenička
11.03.2007 18:11
Ahoj Katko, mohla bych tě poprosit o recept na Medovník od šéfa..? Díky..
13.03.2007 21:28
Mila Katko mohu take poprosit o ten Vas lepsi rezept? Uz dlouho schanim dobry navod na tuto dobrotu. Dekuji Marie

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč