Povidla
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 110
Více než hodinu Velmi snadné Na 6 sklenic o objemu cca 330 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7154 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1612 g
Tuky 0 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je to bezpracný a totálně dokonalý. Koupíte švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat! Povidla se vaří a vaří, na konci je jen zakápnete rumem, přidáte skořici, a máte hotovo.

Suroviny

švestky 6 kg
krupicový cukr 1 kg
ocet 250 ml
skořice 1 ČL
rum 100 ml
tuzemák

Postup

1

Švestky vypeckujte  a dejte do největšího a nejširšího hrnce, který máte. Zasypte je cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Přiklopte a nechte 24 hodin stát – raději v chladu, aby nezkvasily.

2

Hrnec bez poklice postavte na sporák (v ideálním případě na kamna) a přiveďte k varu. Hodinu vařte co nejprudčeji, poté teplotu snižte, přiklopte a vařte pět hodin na nejnižším plameni. Nemíchejte!

vaření švestek na povidla

3

Povidla rozmíchejte tyčovým mixérem, přidejte skořici a rum, promíchejte a plňte sklenice. Musejí být čisté a absolutně vysušené. Povidla by měla sahat centimetr pod okraj.

4

Na povrch každé skleničky kápněte trochu tuzemského rumu, zajistí lepší trvanlivost. Zavíčkujte, naplněné skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je do druhého dne vychladnout.

mixování povidel

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

Petra Seberová

Hrnec na odpis - po hodinovém vaření na max bez míchání (Varna deska). Po výměně hrnce a následném michani, hotovo celkem rychle, když pominu jemně "karamelovou" příchuť. Dodala bych ze 6 kg svestek se vám určitě nevejde do běžného hrnce, který mate ve skříni. Ten je tak max na 3 kg a to ještě s rizikem kontaminace okolí během vaření. Bezpracne to rozhodne nebylo...

Anonym

Dobrý den, tak i já se podělím se svou zkušeností :D Dělala jsem várku ze 2 kg, víc se mi do hrnce nevešlo. Vařila jsem 55 minut na indukci stupeň číslo 8 (mám 1-9), občas jsem teda chodila okem zkontrolovat. Pak jsem začla cítit připáleninu, takže mi to nedalo a odhrnula jsem švestky abych viděla dno. Už se začínali přichytávat... Vypnula jsem, přendala do jiného hrnce. Nakonec jsem tedy rozmixovala a konzistence byla pěkně hustá, chuť dobrá. Hrnec zachráněn :)
PS: podle toho co jsem vyčetla na gurmanka.cz, to chce buď dodržet dávku 6 kg v jednom hrnci, nebo to na plno vařit kratší dobu a pohlídat si aby se šťáva úplně nevypekla.

Břetislav Břeh

Delame takto uz nekolik let. Bez michani to bohuzel neni, michat se musi. Pripalene hrnce mi zachranilo posypani dna jedlou sodou, zaliti malou vrstvickou vody a dat pomalu varit - za nejakou dobu se ode dna odloupne cerna oplatka a nerezovy hrnec byl pod tim vzdycky v poradku.

Anonym

Hrozný recept, po hodině prudkého vaření bez míchání začala povidla smrdět. Ještě jsem pokračovala a ztlumila var na minimum. Po dalších 2hod jsem to nevydržela a přelila nepřipálenou část do nového hrnce,bohužel však už nasála spáleninu,takže jsem ji nakonec stejně vylila. Škoda švestek, energie i času.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit