Lahodná povidlová omáčka se nejlépe hodí k uzenému masu nebo zvěřině. Skořice ji provoní, mandlové lupínky a smetana zase dodají jemnou chuť. Pokud navíc máte domácí švestková povidla, pak úspěch je víc než zaručený!
Suroviny
švestková povidla
200
g
voda
500
ml
perník na strouhání
2
PL
najemno nastrouhaný
sůl
1
špetka
skořice
½
ČL
mletá
mletý, na špičku nože
rozinky
25
g
nastrouhaná z 1 citronu
smetana
250
ml
mandle plátky
25
g
nasekané
Postup
1
200 g švestkových povidel smíchejte s 500 ml vody. Přidejte 2 lžíce najemno nastrouhaného perníku, špetku soli, ½ lžičky mleté skořice, na špičku nože mletého hřebíčku, 25 g spařených rozinek, nastrouhanou kůru z 1 citronu a asi 10 minut vařte.
2
Ve 250 ml smetany ke šlehání rozmíchejte 1 lžičku hladké mouky a vmíchejte ji do povidlové směsi.
3
Poté přidejte 25 g nasekaných mandlových lupínků a ještě asi 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla.
4
Podle potřeby doslaďte či dosolte. Ideální k uzenému.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x klasická omáčka(10 receptů )
- Omáčky, ke kterým ani maso nepotřebujete(25 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )