0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový koláč

Citronový koláč

4 / 5. Počet hodnocení: 61
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3733 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 353 g
Tuky 203 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová náplň je díky smetaně a pečení při nízké teplotě tak jemná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
125 g
studené máslo nakrájené plus na formu
moučkový cukr 80 g
na poprášení
citronová kůra 1 PL
jemně nastrouhaná
žloutek 3 ks
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
smetana ke šlehání 250 ml
vejce 2 ks
plus tři žloutky
krupicový cukr 110 g
citronová štáva 125 ml

Postup

1

V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku.

2

Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou obdélníkovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem.

4

Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny do lednice.

5

Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C.

6

Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud náplň nezpevní.

7

Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Související články

Tajemství citronového koláče neboli Lemon meringue pie
  • Jak na to

Tajemství citronového koláče neboli Lemon meringue pie

15. srpen je dnem citronového koláče. Čím je tenhle dezert tak výjimečný? Za věhlasem tohoto skvostu francouzské cukrařiny stojí dokonale vyvážená kombinace křehkého těsta vonícího máslem, osvěžující kyselé citronové náplně a nadýchané...
Sezona: citrony 3x jinak
  • Tipy a triky

Sezona: citrony 3x jinak

Netvařte se kysele! Citronová kůra a šťáva se hodí do zálivek, dipů a marinád na maso. Anebo na tradiční britský citronový krém, který je skvělý na palačinky....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Kristýno,
přesně tak, nešlehá. Ušlehaná smetana by pečení stejně nepřečkala. Radíme náplň připravit ze surovin a o stejné teplotě (vyndejte je z lednice pár hodin předem). Někteří čtenáři nám dokonce napsali, že při pečení dají na dno trouby pekáček s vodou, jako se to dělá třeba při pečení cheesecaku, aby byla náplň krásně jemná. Doufáme, že si pochutnáte, a držíme palce, redakce Apetitu

Petra Moucová

Ahoj, tak jsem včera dělala koláč...všechno bylo ok, až do doby, kdy se mi furt zdál málo pevný a asi jsem to o 5 minut přehnala a místo žluté barvy, mám takovou tmavější žlutou :-)...I povrch popraskal trošku, ale to snad zakryju moučkovým cukrem...na chuti uvidím až přijde dneska návštěva co bude říkat :-)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit