Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 63
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3733 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 353 g
Tuky 203 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová náplň je díky smetaně a pečení při nízké teplotě tak jemná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte...

Suroviny

125 g
studené máslo nakrájené plus na formu
na poprášení
jemně nastrouhaná
na poprášení
Na náplň
vejce 2 ks
plus tři žloutky

Postup

1

V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku.

2

Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou obdélníkovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem.

4

Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny do lednice.

5

Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C.

6

Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud náplň nezpevní.

7

Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Komentáře

03.03.2017 11:45

Ahoj, tak jsem včera dělala koláč...všechno bylo ok, až do doby, kdy se mi furt zdál málo pevný a asi jsem to o 5 minut přehnala a místo žluté barvy, mám takovou tmavější žlutou :-)...I povrch popraskal trošku, ale to snad zakryju moučkovým cukrem...na chuti uvidím až přijde dneska návštěva co bude říkat :-)

24.11.2016 20:30

Dobrý den, náplň se vůbec nešlehá ani smetana?

25.11.2016 09:22

Dobrý den, Kristýno,
přesně tak, nešlehá. Ušlehaná smetana by pečení stejně nepřečkala. Radíme náplň připravit ze surovin a o stejné teplotě (vyndejte je z lednice pár hodin předem). Někteří čtenáři nám dokonce napsali, že při pečení dají na dno trouby pekáček s vodou, jako se to dělá třeba při pečení cheesecaku, aby byla náplň krásně jemná. Doufáme, že si pochutnáte, a držíme palce, redakce Apetitu

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...