Citronová náplň je díky smetaně a pečení při nízké teplotě tak jemná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte... Citronový koláč z lahodného křehkého těsta se jen rozplývá na jazyku. A pokud zbylé bílky ihned nespotřebujete, klidně je dejte zmrazit. Po rozmražení fungují stejně jako čerstvé.
Suroviny
Postup
V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku.
Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou obdélníkovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem.
Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny do lednice.
Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C.
Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud náplň nezpevní.
Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hodujte po italsku(5 receptů )
Komentáře
Ahoj, tak jsem včera dělala koláč...všechno bylo ok, až do doby, kdy se mi furt zdál málo pevný a asi jsem to o 5 minut přehnala a místo žluté barvy, mám takovou tmavější žlutou :-)...I povrch popraskal trošku, ale to snad zakryju moučkovým cukrem...na chuti uvidím až přijde dneska návštěva co bude říkat :-)
Dobrý den, náplň se vůbec nešlehá ani smetana?
Dobrý den, Kristýno,
přesně tak, nešlehá. Ušlehaná smetana by pečení stejně nepřečkala. Radíme náplň připravit ze surovin a o stejné teplotě (vyndejte je z lednice pár hodin předem). Někteří čtenáři nám dokonce napsali, že při pečení dají na dno trouby pekáček s vodou, jako se to dělá třeba při pečení cheesecaku, aby byla náplň krásně jemná. Doufáme, že si pochutnáte, a držíme palce, redakce Apetitu