Jak zužitkovat ovoce z mrazáku aneb rychlý chalupářský koláč inspirovaný italskými recepty. Olivový olej dodá těstu vláčnost a pomerančová i citronová kůra zase vůni. Ovoce namočte před strouháním do horké vody, zbavíte ho tak zbytků chemického postřiku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vymastěte plech o rozměru 21 x 31 cm a vyložte dno pečicím papírem. (Klidně použijte větší plech, jen počítejte s tím, že těsto bude tenčí a zkrátí se doba pečení.)
Cukr a vejce utřete do pěny a do té pak zašlehejte máslo, olej, mléko i vanilku. Pořádně promíchejte a potom do směsi prosijte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte citronovou i pomerančovou kůru a nechte asi deset minut stát, aby mouka nasákla tekutinu.
Asi čtvrtku ovoce vmíchejte do těsta, nalijte ho na plech, uhlaďte špachtlí a čtvrthodinu pečte.
Pak moučník opatrně vysuňte z trouby, poklaďte zbylým ovocem (lehce ho do těsta zatlačte) a pečte ještě 30–40 minut, aby koláč zezlátl a zpevněl. Pak ho dejte vychladnout na mřížku a teprve pak krájejte na řezy.
Komentáře
06.07.2007 20:45
Dobre
22.07.2007 19:26
kolac
10.08.2007 17:26
drobná změna
04.09.2007 20:45
Apetit 4/06
05.09.2007 09:51
super
18.06.2008 21:03
mřížka
04.07.2008 23:52
mrizka
03.08.2010 11:28
Vynikající!